Ampak to je neprimerna misel, ki človeku prestreli možgane samo za hip, tistega, preden se nato povsem navduši nad igro lacrossa. Če bi človek vedel, se ne bi čudil, da ima naše glavno mesto resno ekipo za lacrosse (za nejeverne Tomaže: www.ljubljanalacrosse.si), ki se lahko pohvali, da je letošnje leto začela z zmago na mednarodnem turnirju v Budimpešti. "Omenil bi, da smo letošnjo sezono začeli z zmago na omenjenem mednarodnem turnirju na Madžarskem, kar je do sedaj naš največji uspeh," je uvodoma povedal Gregor Janežič iz omenjenega kluba in pojasnil, da je ekipa sestavljena iz igralcev iz vse Slovenije, ki se na treningih v Guncljah (igrišče za ragbi) sestajajo vsako sredo in nedeljo (od 19. do 21. ure) in ob petkih (od 17. do 19. ure).

In ker je prav, da stvari, če se je že lotiš, lotiš tako, kot je treba, imajo fantje že jasno začrtani naslednji projekt - evropsko prvenstvo 2012, ki bo na Nizozemskem. V deželi tulipanov in sira bo Slovenija prvič zastopana v lacrossu, da pa bi se fantje na ta zgodovinski trenutek kar najbolje pripravili, so se vrgli tudi v organizacijske vode. "Junija organiziramo 'Slovenia open lacrosse turnir' v Ajdovščini, kjer bodo nastopale ekipe iz Anglije, Avstrije, Nemčije, Bolgarije, Nizozemske in naša ekipa. Tega se neizmerno veselimo, ker bo to prvi večji lacrosse turnir v Sloveniji," je ponosno najavil križanje palic Janežič.

Ker je oprema ključni del vsakega športa, je nekaj malega o cenah in specifikah posameznih kosov opreme povedal trener in hkrati vratar ljubljanskega moštva za lacrosse Matija Kogovšek: "Pri nas opreme definitivno ni mogoče kupiti. Vse zadeve naročamo in kupujemo v tujini. Kot vidite, se palice med seboj razlikujejo po dolžini in glavi oziroma mrežici na vrhu palice. Ker sem golman, je premer mreže pri meni večji, medtem ko imajo napadalci in branilci mrežice enako velike, razlikuje pa se dolžina palice - odvisno od pozicije, na kateri igra posameznik." Pozanimam se o cenah. Razen čelade, ki spominja na tisto za ameriški nogomet, in "palice za lovljenje metuljev" ne opazim drugih posebnosti, zato si ne znam predstavljati, koliko "šuškov" bi morala odšteti za vse skupaj. "Čelade so posebne, zato se cene gibljejo nekje med 100 in 200 evri. Tu sta še palica in pa 'oklep', ki je obvezen zaradi nevarnosti poškodbe… Oprema torej ne stane nič več ali manj kot pri drugih športih. Če se želiš z nečim resneje ukvarjati, na neamaterski ravni, potem je vložek v kakovostno opremo logičen korak, drugače pa lacerosse ne zahteva pretiranih finančnih sredstev - le veselje in zagnanost."