Med najpogostejšimi vzroki za nesreče traktoristov so po podatkih policije vožnja pod vplivom alkohola, vožnja z neprimerno hitrostjo, neustrezna oprema vozila pa tudi naklon zemljišč, ki jih vozniki s stroji obdelujejo. Če kombinaciji vseh teh dejavnikov dodamo še aksiome Murphyjevega zakona, se lahko mimogrede zgodi, da nepazljiv traktorist konča v jarku, posledice pa so lahko kaj hitro usodne. Prav zato je treba pri vožnji s traktorjem upoštevati nekaj zlatih pravil, ki bodo pripomogla k večji varnosti vožnje in dela s to kategorijo vozila.

Kdorkoli sede za volan traktorja, mora imeti za vožnjo tovrstnega vozila veljavno vozniško dovoljenje. Za traktoriste veljajo praktično enaka pravila kot za voznike drugih motornih vozil, kar v grobem pomeni, da je vožnja po preveč popitih kozarčkih prepovedana, voznik pa se med vožnjo ne sme pogovarjati po mobilnem telefonu.

Traktor mora biti tudi tehnično brezhiben. Vgrajen mora imeti varnostni lok ali varnostno kabino, med obvezno opremo sodijo tudi pravilno nameščena vzvratna ogledala. Spredaj in zadaj mora biti opremljen z delujočimi žarometi za osvetlitev vozila, zavornimi lučmi, lučmi za osvetlitev registrske tablice, smerniki in odsevniki, ki med vožnjo ne smejo biti zakriti ali umazani. Traktorski priklopniki morajo imeti delujočo delovno ali parkirno zavoro, če je priklopnik širši od traktorja, pa mora biti na traktorju tudi rumena utripajoča luč.

S traktorjem se lahko prevaža le toliko potnikov, kot je sedežev na vozilu. Prevažanje na stranicah vozila je prepovedano, največ pet potnikov pa se lahko vozi na prikolici, in še to le v primeru, če je takšen prevoz potreben zaradi nakladanja ali razkladanja tovora. Ti potniki ne smejo biti pod vplivom alkohola in morajo sedeti na podu notranjosti prikolice.

Preden kmetovalec po napornem delu na njivi s traktorjem zapelje na cesto, mora očistiti kolesa vozila, tako da cestišča ne bo onesnažil z blatom ali zemljo. Če se to vendarle zgodi, mora umazanijo pospraviti oziroma na pomoč poklicati vzdrževalca ceste, ki bo na voznikove stroške počistil cestišče.

Tudi pri vključevanju v promet morajo biti vozniki traktorjev zelo previdni in se prepričati, da je cesta prosta v zadostni razdalji za varno vključitev v promet, traktor namreč sodi med počasnejša vozila. Prav zato sta previdnost in predvsem strpnost potrebni tudi pri voznikih drugih motornih vozil. Neučakanost in objestnost pri prehitevanju lahko nestrpneže zelo drago staneta...