Po podatkih rimskega časnika naj bi Fiat prihodnje leto zaprl eno od petih tovarn v Italiji ter obstoječo delovno silo skrčil še za 5000 delavcev. Fiat poročila uglednega rimskega časopisa sprva ni hotel komentirati, ob koncu dneva pa je Marchionne, glavni strateg Fiatovih uspehov v zadnjih nekaj letih, na neformalen način zavrnil novico ter dodal, da Fiat nikoli ni in ne bo odpuščal svojih delavcev.

Če je pred dobrimi 20 leti zaposloval približno 200.000 delavcev, je po postopni reorganizaciji in krizi panoge v Fiatovih dvoranah za proizvodnjo avtomobilov ostalo zaposlenih le še nekaj več kot 30.000 delavcev. Nad novico o novih odpustih so zaskrbljeno reagirali predvsem sindikati: "Fiatov načrt je sramota, ki potrjuje naše najbolj črne napovedi. Dejstvo je, da Fiat odhaja iz Italije in da za sabo pušča plaz nezaposlenih," je dejal Giorgio Cremaschi iz tajništva levo usmerjenega sidikata metalurških delavcev (FIOM-CGIL).

Napoved La Repubblice, da bo Fiat v naslednjih letih v Italiji povečal proizvodnjo kljub občutnemu zmanjšanju števila delavcev, je na milanski borzi odjeknila pozitivno. Vrednost Fiatovih delnic je poskočila za 4 odstotke.

poslovni@dnevnik.si