Ne prevelik in v roki dobro ležeč, z ohišjem izdelanim iz kvalitetnih materialov, ki ne dajejo občutka cenenosti - to bi bil kratek opis fizičnega izgleda Omnie Pro B7330. Večino prednje strani pokriva barvni TFT-LCD zaslon z 320x320p resolucije in diagonalo 6,6cm, preostanek pripada QWERTY tipkovnici z majhnimi, a dobro ločljivimi tipkami, ter kontrolnimi gumbi kateri uporabniku zagotavljajo karseda hiter dostop do različnih funkcionalnosti. Tako lahko, poleg smernih gumbov ter gumbov za sprejem/končanje klicev in potrditev izbire, najdemo tudi specializirane gumbe za vrnitev na začetno stran, gumb za, podobno kot v novejših verzijah operacijskih sistemov Windows, prikaz START menija ter dva gumba katerih uporabnost je odvisna od na zaslonu prikazanega menija. Zelo priročna se nam je zdela tudi možnost določanja bližnjic do različnih aplikacij in telefonskih stikov preko hitrega izbora (daljši pritisk na ustrezno tipko) imenovanega Speed Dial. Ostali del ohišja premore še vtičnico za priklop slušalk, ki je istočasno tudi USB priključek, dva gumba za uravnavanje glasnosti, poseben gumb za vklop kamere ter (končno!) zunanji vhod za micro SD spominsko kartico.

Zaslon je jasen, z dobro resolucijo in v večini primerov tudi dovolj svetel in kontrasten, le ob močni dnevni svetlobi izgubi berljivost in ga je potrebno zastreti z roko. Zaklepanje zaslona (tudi tipkovnice) je možno nastaviti (avtomatično, po določenem času) a čudi nas, da se v primeru uporabe poštnega odjemalca za Exchange pri tem ne zaklenejo vse tipke oziroma gumbi – poleg tipke za odklepanje ostaneta nezaklenjena tudi gumba za spreminjanje glasnosti. Po nekaj minutah žepne »telovadbe« se vam (lahko) glasnost nastavi na vašim ušesom nezadosten nivo - posledično boste lahko le z obžalovanjem pregledovali zgrešene klice ali zamujene sestanke. Sklepamo, da gre za hrošča (bug) katerega bo Samsung (upamo) odpravil.

Vgrajena kamera z 3,2MP resolucije je verjetno ena boljših v tem razredu: poleg avtomatske izostritve (AF - auto fokus), dobre določitve sivega ravnovesja, izbire načina slikanja (večkratni posnetki, razpoznavanje nasmeha, mozaik, …) in možnosti izbire občutljivosti (ISO) nam postreže še z vrsto pred-nastavljenih scenskih načinov (portret, pokrajina, sončni zahod, šport, …) in efektov (črno-belo, negativ, starinski izgled) ter možnostjo naknadnega popravljanja posnetkov (svetlost, kontrast, nasičenost barv, …).

O programju ne bi izgubljali besed saj ne predstavlja kakšne posebne novosti – je del dobro znanega Windows Mobil 6.5 operacijskega sistema ter Samsungovega standardnega nabora pripomočkov. Vsem je skupno eno: poslovnim uporabnikom ponuditi karseda pester nabor orodij potrebnih med delom na terenu. Ker Windows Mobile 6.5 omogoča tudi več-opravilnost (multitasking) se prej ali slej pokaže potreba po zapiranju programov – pritisk na tipko za prekinitev samo navidezno zapre programe kateri ostanejo aktivni v ozadju. In kako lahko vse te programe zapremo? Enostavno: z daljšim pritiskom na gumb za vrnitev na začetno stran se nam odpre upravljalec programja (task manager) preko katerega lahko hitro pozapremo vse odvečne programe.

Še nekaj besed o avdio-akustičnih lastnostih/sposobnostih tega mobilnika. Radijski sprejemnik je dober, z dovolj natančnim avtomatskim iskalnikom radijskih postaj in možnostjo pred-nastavitve zaželenih - ostale multimedijske vsebine predvajamo z Windows Media Playerjem, ki pa ni brez slabosti. Tako v njem ne moremo predvajati DivX datotek, pa tudi pregled nad posnetki je razmeroma omejen. Priložene slušalke so povprečne kvalitete, brez možnosti nastavljanja glasnosti; v kombinaciji s samo 5-stopenjsko nastavitvijo glasnosti je bilo praktično nemogoče le-to nastaviti na kakšen bolj zmeren nivo.

Mobilnik smo imeli na testu dovolj časa, da smo skoraj do podrobnosti spoznali njegove vrline in muhe. Če začnemo pri lastnosti katere so nas najbolj motile: V prvi vrsti je bilo to ne-zaklepanje gumba za spreminjanje glasnosti ter njegovo samo pet-stopenjsko nastavljanje, takoj za njim pa nezmožnost določanja vrste povezave preko katerega se vrši, na primer, sinhronizacija s poštnim strežnikom Exchange. Mimogrede se je tako zgodilo, da smo podatke prenašali kar preko plačljivih paketnih prenosov namesto preko brezžične povezave – Mobitel nam je bil verjetno kar hvaležen! Pohvalili pa smo izdelavo, več-opravilnost, tipkovnico, vzdržljivost baterije ter kakovosten fotoaparat.

In kakšen je zaključek? Osebno smo se razveselili tega modela saj predstavlja dober kompromis med uporabnostjo in zabavnostjo. Pomanjkanje na dotik občutljivega ekrana se nam je (včasih) zdela bolj prednost kot pomanjkljivost, še posebno takrat, ko je bilo potrebno odgovarjati na daljša SMS sporočila ali elektronsko pošto – dobra QUERTY tipkovnica je zadovoljivo opravila svojo nalogo. Seveda pa to ni model, ki bi bil namenjen multimedijskim ljubiteljem in zanesenjakom – to je predvsem »delovni stroj« za poslovneže in vse tiste katerim dostop do poslovnih informacij in dokumentov pomeni osnovo pri odločitvi o nakupu.

GSM 2G in 3G omrežja
Prenos podatkov GPRS
EDGE
HSDPA

HSUPA
WiFi 802.11
Bluetooth
USB

Ekran 6,6cm TFT-LCD, 320x320p
Operacijski sistem Windows Mobile 6.5
Tipkovnica QUERTY

Baterija

* Kapaciteta
* Čas pogovora
* Čas pripravljenosti


1500mAh
do 630min (2G), do 410min (3G)

Do 640h (2G), do 560h (3G)

Kamera

* resolucija
* lastnosti

3,2MP
AF, ISO 100-400, AWB, scenski načini, posebni efekti, razpoznavanje obrazov
Spomin

* Lasten
* Zunanji

475MB

microSD - do 32GB

Ostalo · FM RDS radijski sprejemnik

· A-GPS sprejemnik

· MP3/MPEG4/WMV/WMA predvajalnik

· Poštni odjemalec (POP3, IMAP, SMTP, SSL)

· Podpora za Microsoft Exchange

· Active Sync

· Pregledovalnik dokumentov (Word, Excell, PowerPoint, PDF)

Mere
Teža
114,9 x 59 x 10,8 mm
109g