Kje ste začeli izgubljati boj za kolajno?

Po tekmi je lahko biti pameten. Ni se mi izteklo po željah. Marsikaj je šlo narobe že od prvega poleta naprej, ko sem bil z najdaljšim poletom prvega dne šele sedmi. Srž vsega je v tem, da so v petek po mojem najdaljšem poletu dneva znižali zaletišče, kar je vplivalo na mojo uvrstitev.

Ali je to pustilo posledice na vaših nadaljnjih poletih?

Bil sam malo jezen, zato sem verjetno v naslednjem poletu naredil napako. Dobro se zavedam, da bi bil lahko tudi sedmi, kar bi bila precej slabša uvrstitev. Za menoj je zaostalo kar nekaj vrhunskih letalcev.

Bi se bolj vznemirjali, če bi svetovno prvenstvo končali na četrtem mestu?

Če bi bil četrti, bi bil na meji živčnega zloma in bi se kar zjokal ter še bolj mučil. Bolje je, da sem peti, kar je zelo lepa uvrstitev.

Peto mesto je najboljša slovenska uvrstitev na svetovnih prvenstvih v Planici in tretja najboljša v zgodovini na vseh šampionatih na letalnicah.

Ne obremenjujem se s tem, da sem najboljši Slovenec na poletih v Planici. Želim si osebnega zadovoljstva, zato tudi skačem. Vreme je bilo lepo, gledalcev je bilo veliko, upam, da so zadovoljni. Meni so dali dodatno energijo za polete.

Vaš komentar razpleta v boju za kolajne.

Ammann je potrdil, da je trenutno najboljši na svetu. Ni bilo kančka dvoma, da ne bi vzdržal bremena favorita. Žal mi je za Malysza, da je za štiri desetinke točke ostal brez kolajne, ker bi si zaslužil vsaj tretje mesto.

Norvežan Anders Jacobsen je dokazal, da se je bilo mogoče povzpeti do kolajne. V soboto je z osmega mesta poletel do brona.

Imel je kanček sreče. Po njegovem poletu v tretji seriji do 230,5 metra so znova znižali nalet tik pred mojim nastopom. Dogajalo se je marsikaj.

Torej niste več privrženec novih pravil.

Sem. Nova pravila so mi zelo všeč. Zame je sporno, da so znižali zaletišče po 230 metrov dolgem poletu, saj smo videli, da so celo pri 236 metrih doskakovali v telemark. Skušajo ti narediti uslugo, a z eno potezo naredijo več škode.

Ste zadovoljni s šestim mestom na moštveni tekmi?

Bilo je super, bil sem sproščen in sem resnično užival, a roko na srce - bilo je nemogoče osvojiti kolajno. Če bi bili četrti ali peti, tudi ne bi imeli nič od tega.

Vaša ocena letošnje sezone.

Odlična sezona. Razen kolajne sem dosegel vse cilje, ki sem si jih zadal. V skupnem seštevku svetovnega pokal sem med najboljšimi desetimi. Priletel sem si mali kristalni globus v točkovanju poletov. V skupnem seštevku poletne sezone sem bil drugi. V celoti je to lep izkupiček. Lahko bi bilo tudi boljše, lahko pa bi bil znova 36.

Torej ste veseli, da je konec sezone?

Da, ker sem utrujen. Treba bo napolniti baterije.

Načrti za novo sezono.

Jih imam, a jih ne izdam. Če ne bi imel cilja, bi bilo najboljše, da smuči postavim v kot in grem domov. Brez ciljev ne bi bilo zanimivo trenirati in tekmovati.

Kaj boste počeli v prihodnjih dneh?

Enako kot lani. Privoščil si bom 14 dni dopusta, nato pa se začel pripravljati na novo sezono, v kateri želim biti že poleti med najboljšimi.