Do srebra je priletel Avstrijec Gregor Schlierenzauer. Bronaste kolajne se je nepričakovano veselil Norvežan Anders Jacobsen, potem ko je v pravi srhljivki za štiri desetinke točke z zmagovalnega odra zrinil Poljaka Adama Malysza, ki je znova ostal brez kolajne v poletih, potem ko je po prvem dnevu kazalo, da ima zagotovljeno najmanj srebrno odličje.

"Zelo sem si želel postaviti svetovni rekord, saj sem v izvrstni formi. Bil sem na dobri poti, potreboval bi le malo več vetra. Če bi imel takega kot Schlierenzauer, Kranjec ali Hajek, bi postavil nov mejnik. Z Gregorjem Schlierenzauerjem sem se na odru nekoliko pošalil, da imam možnosti za svetovni rekord le, če se zamaskiram in v nedeljo nastopim kot predtekmovalec z dveh zaletnih mest višje, saj Švicarji nimamo ekipe za polete," je bil zgovoren 28-letni Simon Ammann in dodal, da je bila Planica zanj izjemna tudi zaradi navijačev.

V letošnji sezoni je z izjemno novoletne turneje osvojil vse, kar je bilo mogoče: dve zlati olimpijski kolajni, veliki kristalni globus za skupno zmago v svetovnem pokalu in naslov svetovnega prvaka v poletih. "Nočem primerjati enega uspeha z drugim. Zame se je vse skupaj odvijalo zelo hitro. Po tekmi v Oslu sem bil psihično zelo utrujen, vendar je telo še gorelo. Prav to sem potreboval za Planico, kjer moraš imeti veliko energije, saj se moraš nanjo posebej pripraviti. Planica je namreč nekaj posebnega, letalnica z novim profilom pa nam omogoča dolge polete, pri katerih ni nobenih težav z doskokom," je na široko razlagal Ammann in v šali pripomnil, da je začutil, da bo sezona uspešna, ko je lani poleti prvič postal švicarski prvak.

Ko smo ga novinarji vprašali o ciljih, je odvrnil: "Dejansko jih skoraj nimam več. Osvojil sem domala vse, kar je možno. Trenutno sem v najboljši formi v svoji karieri. Takšno si želi vsak tekmovalec. Izziv za prihodnjo sezono je prva zmaga v skupnem seštevku novoletne turneje. Ta je cilj me bo gnal naprej. V prihodnji sezoni bom lahko skakal veliko bolj sproščeno, saj sem letos dobil ogromno izkušenj," je dodal Ammann, ki bo skakal še prihodnjo sezono, nato pa je 50 odstotkov možnosti, da bo po svetovnem prvenstvu leta 2011 v Oslu, smuči postavil v kot.

Zelo vesela, a bolj redkobesedna sta bila druga dva nosilca kolajn. Avstrijski čudežni deček Gregor Schlierenzauer, ki je pred dvema letoma ob sploh prvem nastopu na letalnici postal svetovni prvak, je povedal: "V Planici bi bilo možno s kakšnim višjim naletnim mestom brez težav leteti tudi 240 metrov. Lani v tem času sem se poškodoval, a sem kljub temu sestavil drugo najboljšo sezono v svetovnem pokalu, za nameček pa sem osvojil še tri kolajne na olimpijskih igrah." 25-letni Anders Jacobsen je s popolnim napadom iz ozadja, saj je bil po prvem dnevu osmi, potrdil, da so Norvežani specialisti za polete. "Planica je druga norveška prestolnica. Tukaj je bilo veliko mojih rojakov, vzdušje je po tradiciji fantastično, v mojih skokih pa je bilo malce preveč nihanj," je bil kratek norveški črnolasec, ki ga zdaj čaka še nastop na državnem prvenstvu, nato pa si bo privoščil smučanje.