Ammann (236,5, 935,8) je slavil pred Avstrijcem Gregorjem Schlierenzauerjem (230,5 m, 910,3) in Norvežanom Andersom Jacobsenom (227,5 m, 894,0). Poljak Adam Malysz, drugi po tretji seriji, je na koncu zgrešil stopničke na četrtem mestu (211,5 m, 893,6). Kranjec je v četrti seriji pristal pri 222,5 metrih (873,5 m), kar je zadostovalo za peto mesto. Jernej Damjan je bil 25. (184,0 m, 708,5), Robert Hrgota pa 30. (178,5 m, 674,6).

Kranjec je dosegel tretjo najboljšo slovensko uvrstitev na SP v poletih. Boljša sta bila le edina slovenska dobitnika odličij, Primož Ulaga, ki je bil srebrn v Oberstdorfu leta 1988, in Urban Franc, bronast na Kulmu leta 1996. "Zadovoljen sem s petim mestom, žal pa ni bilo medalje, ki sem si jo želel. Veliko dobrih skakalcev je bilo okrog petega meta in bi bil lahko še slabše uvrščen, lahko pa bi bil tudi višje," je menil Kranjec.

Da je bilo mogoče priti do odličja tudi iz ozadja, je dokazal Jacobsen, ki je bil po prvem dnevu mesto za Kranjcem, v zadnjih dveh serijah pa je prikazal izjemne polete in bil precej boljši od slovenskega rekorderja. "Po tekmi je najlažje biti pameten. Ni se mi izšlo, kot sem želel. Začelo pa se je že v petek v prvi seriji, ko so po mojem skoku, najdaljšem v seriji, znižali nalet. Bil sem malo jezen in nato sem naredil tudi napako pri drugem skoku. Lahko pa bi bil tudi še sedmi in bi bilo še slabše. Če bi bil četrti, pa bi se zjokal. Sedaj sem nekoliko bolj miren," je pojasnil Kranjec, ki je dosegel najboljšo slovensko uvrstitev na dosedanjih šestih SP v poletih v Planici. "To, da sem dosegel najboljšo slovensko uvrstitev v Planici, mi ne pomeni veliko. Bolj mi pomeni to, da sem sam zadovoljen in da uživam in rad skačem," je dodal Kranjec, ki je napredoval za mesto glede na uvrstitev po prvem dnevu, ko ga je od tretjega mesta ločilo 14,8 točke.

Ammann je dokazal, da je najboljši

Ammann je dokazal, da je najboljši in je iz serije v serijo dosegal najboljše daljave in prav v zadnjem skoku posamične tekme dosegel največjo daljavo letošnjih tekem v Planici. S 236,5 metri se je približal neuradnemu svetovnemu rekordu, ki ga ima še vedno Norvežan Bjoern Einar Romoeren; 20. marca leta 2005 je v Planici dosegel 239 m. Ammann je vodil že po prvem dnevu. V drugi petkovi seriji za 2,8 točke prehitel pred tem vodilnega Poljaka Adama Malysza. Slednji je veliko izgubil že v tretji seriji, ko je Schlierenzauer, branilec naslova iz Oberstdorfa (2008), zelo nižal zaostanek in nato po četrti seriji napredoval še za mesto.

Poljak je v četrti seriji sicer skočil pol metra dalj (211,5 m) kot v tretjem poskusu, vendar pa je le za štiri desetinke izgubil tudi bronasto medaljo. Jacobsen je z 230,5 in 227,5 metri v zadnjih dveh serijah prišel iz sedmega na tretje mesto in pomešal vrstni red na prvih treh mestih. Ta je bil po prvem dnevu prav tak kot na obeh posamičnih tekmah na OI v Vancouvru in v končnem skupnem vrstnem redu svetovnega pokala. Jacobsen pa si je še višjo uvrstitev zapravil v drugi seriji, ko je skočil le 194,5 m in imel 18. dosežek.

Glavni trener slovenski nastop ocenil kot pozitiven

Matjaž Zupan, glavni trener slovenske reprezentance, je slovenski nastop na posamični tekmi ocenil kot pozitiven, saj je ekipa izpolnila osnovni cilj in se uvrstila do petega mesta. Ostal pa je grenak priokus zaradi možnosti za odličje, ki jo je imel Kranjec. Peto mesto je cilj tudi za ekipno tekmo, na kateri bo poleg Kranjca, Damjana in Hrgote nastopil še Jurij Tepeš.

Organizacijski komite Planice, ki je namenil 40.00 evrov neto za denarne nagrade prvi šesterici, pa je imel veliko dela s prometom. Planica pred nedeljsko ekipno tekmo še ni postregla z rekordnim poletom, zato pa je bilo rekordno število gledalcev, med katerimi sta bili tudi slovenski olimpijski junakinji iz Vancouvra Tina Maze in Petra Majdič ter predsednik Olimpijskega komiteja Srbije Vlade Divac, sicer nekdanji svetovni košarkarski zvezdnik.

Drugi tekmovalni dan, ki je potekal v sončnem in toplem vremenu, je v dolini pod Poncami, spremljalo več kot 35.000 ljubiteljev skokov. Že nekaj po deveti uri, ko so bili na letalnici predskakalci, je bilo nemogoče priti na prizorišče tekmovanja peš, še manj pa z avtomobili ali avtobusi, saj so bila parkirišča v okolici Planice in Kranjske Gore že povsem polna. Počasna kolona vozil se je vila po cestah proti Planici že nekaj ur prej. Policija je zato že na Hrušici vračala vozila, generalni sekretar organizacijskega odbora Planica Primož Finžgar pa je pojasnil, da bodo vsi, ki so kupili vstopnice, lahko te uporabili v nedeljo ali pa dobili denar vrnjen na prodajnih mestih.

V petek je prišlo 17.500 ljudi, v četrtek pa je dve seriji za trening in kvalifikacije spremljalo rekordnih 13.000 povečini mladih gledalcev.