Organizatorji shoda, ki so se organizirali na spletnem portalu Facebook, so zapisali, da bo shod miren in spontan. Kot zagotavljajo, shod "ni namenjen opravičevanju nasilja in ni uperjen proti drugače spolno usmerjenim, ampak je namenjen opozarjanju na popolnoma nenormalno visoko kazen, ki so jo dobili trije mladi fantje, čeprav je sodišče spoznalo, da niso izvajali nasilništva v skupini, niti niso ogrožali splošne varnosti".

Organizatorji so v izjavi opozorili na "dvojne vatle pravne države, ki vedno bolj spominja na fevdalizem, en zakon za nemočno rajo, ki se jo strogo kaznuje za vsako malenkost, in en zakon, ki se ga lahko kadarkoli obide za izbrano elito". Ob tem so omenili tudi na primer Baričevičevih bulmastifov, ki so "mimoidočega sprehajalca raztrgali in mu povzročili 500 šivov, nihče pa ni dobil niti položnice za kršenje javnega reda in miru".

"Trije mladi fantje bodo dobili za 3 šive vsak po leto in pol dni zapora," opozarjajo organizatorji shoda in dodajajo, da "je to zadnja klofuta mladim v državi, ki s to sodbo kaže svoj odnos do mladih in to, kako ceni mlada življenja".

Na nepravičnost opozorili z nasiljem

Protestniki pa so nanizali tudi razloge za napad na aktivista za pravice homoseksualcev Mitjo Blažiča. Zapisali so, da "v tej situaciji (...) in ukvarjanjem cele države z vsako kaprico določenih interesnih skupin, (...) ki jim ne manjka nič osnovnega, so trije mladi fantje skušali opozoriti na to nepravičnost z edino stvarjo, ki so jo vajeni v tej bolni družbi - nasiljem".

Udeležbo na shodu je do petka preko omenjenega spletnega portala prijavilo več kot 500 ljudi. Na policijski upravi Ljubljana so za STA pojasnili, da je policija z aktivnostmi glede organiziranja shoda seznanjena, do petka pa še ni imela podatka, da bi bil shod prijavljen. Kot napovedujejo na policiji, bodo postopali v skladu z danimi zakonskimi pooblastili in izvajali v zakonu predpisane naloge.

Spomnimo, tri napadalce, ki so junija lani napadli lokal Cafe Open v Ljubljani in aktivista za pravice homoseksualcev Mitjo Blažiča, je sodišče zaradi javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti v začetku marca obsodilo na leto in pol zapora.