Robert Kranjec, slovenski adut za kolajno, bo prenočil na šestem mestu, čeprav je imel v prvi seriji z 223,5 metra na veliko navdušenje 18.000 gledalcev najdaljši polet dneva, a je dobil toliko odbitnih točk, da je že po prvem poletu na sedmem mestu zaostal dobrih deset točk za najboljšimi.

»Robi je najboljši letalec sezone, dobil je mali kristalni globus, zato ni bilo nobenega razloga, da so po njegovem poletu za dve luknji znižali zaletišče, kar pomeni, da je dobil odbitek 7,2 točke v primerjavi s tekmeci, ki so skočili za njim. Pol kilometra nižja hitrost na letalnici ne pomeni dobrih šest metrov krajšega poleta,« je kar vrelo iz Matjaža Zupana, ki je nezadovoljstvo jasno izrazil na sestanku po tekmi, a od vodstva tekmovanja ni dobil zadovoljivega odgovora. »Rekli so, da so se tako odločili glede na razmere v zraku, čeprav je bilo očitno, da je sonce zahajalo in moč vetra pojenjala. Kranjec ni skakal v enakih pogojih kot zadnjih osem skakalcev. Pravila so mi glede vetrovne izravnave zelo všeč, ni pa mi všeč eksperimentiranje z višino zaletišča,« je nadaljeval Zupan, zajel sapo in pribil: »Ni časa za jamranje. V soboto je treba iti ostro v drugi polčas tekme in borili se bomo kot levi, da iztržimo čim več.« Zupan je za konec komentiral še nastope vsakega slovenskega skakalca posebej: »Kranjec je nastopil solidno, Damjan zelo dobro, Hrgota nikakor ne uspe pokazati svojih najboljših skokov, Pikla je tekma tako prevzela, da je končal na zadnjem mestu med 39 tekmovalci, ki so nastopili.«

Ljubljančan Damjan je v prvem poletu, v katerem je po dveh letih v Planici znova pristal pri točno 200 metrih, doživljal pravo dramo. Ob doskoku se mu je odlomil delček zaponke na čevlju, zato se je med odmorom prelevil v čevljarja, saj je moral biti pri popravilu iznajdljivi improvizator. »Glede na vse težave, ki sem jih imel, sem s prvim dnem popolnoma zadovoljen. Oba poleta sta bila solidna, v drugem sem za kanček zamudil odriv. Moja tehnika letos ni naravna za velikanke. Malo preveč odpiram zgornji del, kar se na majhni skakalnici ne pozna posebej, tukaj pa zelo veliko,« je povedal Jernej Damjan, preden je odhitel na večerjo, nato pa smuknil v posteljo, ker se sobotni spored v Planici začenja že ob 9. uri.

Robi Hrgota, ki je bil do 14. leta med najbolj obetavnimi nogometaši v Velenju, saj je gole zabijal po tekočem traku, ni bil zadovoljen z 29. mestom: »Mislil sem na kolajno. Prvi polčas ni bil najboljši, upam, da bom vsaj v soboto delal manj napak.« Primož Pikl, ki je prvenstvo končal že po prvem poletu na zadnjem, 39. mestu, sploh ni vedel, kaj je naredil narobe, le potarnal je, da ni čutil nobenega vetra in smuči.