Uvodno dirko slovenskega prvenstva so danes predstavili na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, kjer ta konec tedna poteka avtomobilistično-športni salon Motorsport salon Ljubljana.

"Sezona 2009 je za nami, zanima nas le sezona 2010. V teh gospodarskih razmerah je težko tudi za voznike, za zdaj je podoba še lepa. Računamo, da bomo naš koledar uresničili, upam, da bodo tudi vozniki uresničili svoje načrte," je pred novo sezono dejal direktor krovne slovenske avtomobilistične zveze AŠ 2005 Dagmar Šuster.

Reli Lavanttal je že star znanec slovenskih dirkačev. Zahtevne preizkušnje v okolici Volšperka in Št. Andraža bodo po besedah prireditelja dirke Gerharda Leeba privabile rekordnih 140 posadk, med njimi jih bo predvidoma 34 iz Slovenije. Startni seznam še ni dokončen, tako da lahko pred relijem še pride do sprememb.

"Vesel sem, da sem spet tukaj v Ljubljani. Naš reli spet šteje za slovensko prvenstvo in veseli smo, da bomo imeli toliko slovenskih posadk na našem tekmovanju. Naša proga je težka in zahtevna, a dirkači jo imajo radi," je pojasnil Leeb.

Branilec naslova slovenskega prvaka bo v sezoni 2010 Darko Peljhan. O podrobnostih prihajajoče sezone še ni želel govoriti, na prvi dirki pa bo nastopil še za lanskim dirkalnikom, Mitsubishijem Lancerjem devete evolucije.

"Sezono bomo začeli z lanskim avtomobilom, kako bom nadaljeval, pa ta trenutek še težko rečem. Reli Lavanttal mi je zelo všeč, ker so 'brzinci' ostri in naviti, ni pa velikih hitrosti. Potrudil se bom priti med deset, kar bi moralo uspeti. A dirka je dolga in težko je karkoli napovedovati. Avstrijci so hitri in jih bo kar nekaj, ki se bodo vozili spredaj. Pri nas pa ne vem, kdo vse bo še startal," je pred začetkom sezone napovedal Peljhan, glede nadaljevanja in udeležbe na tujih dirkah pa še ni bil natančen: "Mislim, da bomo poskusili odpeljati še nekaj dirk v tujini, a bo to bolj test avtomobila kot kaj drugega."

Lanski reli Lavanttal je dobil domačin Andreas Waldherr, najboljši slovenski predstavnik pa je bil Jani Trček na osmem mestu.

Po reliju na avstrijskem Koroškem se bo sezona maja nadaljevala v Sloveniji, že od 7. do 9. maja bo namreč na sporedu tradicionalna dirka reli Saturnus, letos že v 33. izvedbi.