Sojenje na okrožnem sodišču v Krškem se je sicer začelo, a sodbe nekdanji župnik ni dočakal, ker je prej, star 64 let, umrl. Da artiški župnik zlorablja svoje poslanstvo za izprijeno početje, je decembra leta 2005 razkrila takrat 24-letna Vesna Š. Temačno zgodbo je nesrečno dekle dolgo nosilo v sebi in jo nazadnje le zaupalo javnosti. Kmalu se je izkazalo, da ni bila edina. Po vasi se je šušljajo, a se tega nihče ni upal povedati na glas. Kot oškodovanka, sojenje se je začelo oktobra 2006, Vesna Š. nikoli ni stopila pred sodišče, saj je njen primer že zastaral. Kljub temu da so kazenski postopek zoper Karla Jošta po njegovi smrti ustavili, je ena od župnikovih žrtev prek odvetniške družbe Čeferin vložila odškodninsko tožbo proti rimskokatoliški cerkvi. Od nje zahteva 140.000 evrov. V tožbi je med drugim zapisano, da je deklico, takrat staro sedem let in pol, župnik prvič posilil leta 1990. Bilo je ob njenem prvem obhajilu. Zabičal ji je, da tega ne sme nikomur povedati, saj bi bil to velik greh. Spolno jo je nato zlorabljal še pet let.

V torek so na ptujskem okrožnem sodišču obsodili 63-letnega Slavka Štefka, rimskokatoliškega župnika iz Polenšaka, ki je otipaval štiri dekleta, mlajša od 15 let. Senat mu je izrekel pogojno kazen leto in pet mesecev zapora za dobo petih let. Hkrati so mu prepovedali opravljanje verouka in približevanje mladoletnicam. Sodba še ni pravnomočna.

Pravnomočno sodbo petih let zapora pa je decembra 2008 dočakal Franc Frantar, ki je kot duhovnik 25 let služboval v župniji Kašelj-Zalog. Sodišče ga je spoznalo za krivega spolne zlorabe takrat desetletne deklice. Ko je zadeva prišla na dan, je Frantar pobegnil v Malavi na jugu Afrike. Kasneje se je skrivaj vrnil v domovino in ko so ga odkrili, je zoper njega stekel kazenski postopek. Kljub pravnomočni sodbi se je 62-letni Frantar z zdravniškimi spričevali doslej spretno izogibal zaporni kazni. A vse kaže, da bo vendarle moral za zapahe. Po zadnjih podatkih je namreč neodvisni medicinski izvedenec, ki ga je postavilo sodišče, ugotovil, da je sposoben prestajati zaporno kazen.

Novembra 2009 so za rešetke zapora na Dobu policisti privedli 58-letnega nekdanjega ormoškega župnika Albina Žnidariča. Ptujsko sodišče ga je zaradi treh kaznivih dejanj spolnega napada na otroka obsodilo na pet let in pol zapora. Sodišče mu je izreklo še varnostni ukrep, da pet let po prestani kazni pri opravljanju duhovniškega poklica ne bo smel imeti neposrednih stikov z otroki oziroma osebami, mlajšimi od 15 let.

Konec maja 2007 so zaradi suma spolnega napada na otroka po večerni maši aretirali takrat 35-letnega župnika Antona Kmeta, ki svoje poslanstvo opravlja v župnijah Brezno in Remšnik na Koroškem. Naslednjega dne so ga izpustili. Avgusta istega leta so vložili obtožnico, sojenje, ki poteka za zaprtimi vrati, pa še traja.