Gre za dolgo načrtovano in večkrat preloženo naložbo, vredno nekaj več kot 840.000 evrov, ki jo ljubljanski univerzi financira visokošolsko ministrstvo. Zaradi dolgotrajnega urejanja zemljiškolastniških vprašanj med univerzo in MOL in nič krajšega postopka pridobivanja gradbenega dovoljenja se je začetek gradnje rastlinjaka za tropske rastline zavlekel vse do letošnje pomladi, kar je precej nerodno. Botanični vrt ljubljanske univerze bo namreč v prvi polovici maja gostil Evropski konzorcij botaničnih vrtov, ki bo zasedal kar ob gradbišču!

Direktor botaničnega vrta dr. Jože Bavcon je včeraj potrdil, da že imajo pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo rastlinjaka, ki jim ga bo postavljal lani izbrani izvajalec. Predvideno je, da bo gradnja rastlinjaka trajala 180 dni, kar pomeni, da ga bodo jeseni že lahko zasadili s tropskimi rastlinami. Po dosedanjih vsakoletnih selitvah loncev s prostega v tople prostore in obratno bodo tropske rastline vrta še pred naslednjo zimo dobile ustrezno stalno domovanje. Novi tropski rastlinjak v botaničnem vrtu bo tudi prijetna popestritev ljubljanske turistične ponudbe za domače in tuje ljubitelje rastlinskega sveta.

Ker pa za lepšo in skrbnejšo ureditev botaničnega vrta v jubilejnem letu nobeden od pristojnih državnih organov ni zagotovil dodatnega denarja, se je njegov vodja dr. Bavcon že lani lotil zbiranja sredstev za hkratno obnovo starega (iz leta 1955) rastlinjaka, ki bo stala več kot 100.000 evrov. V vrtu so za ta namen sami težko privarčevali 18.000 evrov, ostala sredstva pa zbirajo v okviru vseslovenske akcije z donacijami podjetij in posameznikov. Letošnjemu praznovanju botaničnega vrta se lahko vsakdo pridruži tudi z donacijo enega evra prek SMS-sporočil tako, da posvoji katero koli izmed 4500 rastlin v vrtu, če na številko 1919 pošlje ključno besedo Posvojim. Kmalu bodo za finančno podporo vrtu na razpolago tudi "boni" za posvojitev rastlin botaničnega vrta, že zdaj pa je mogoče tako v vrtu kakor tudi v njegovem rastlinjaku v Tivoliju in v turistično informacijskih centrih ljubljanskega zavoda za turizem kupiti majice z natisnjenimi zvončki za 12 evrov in nove miniaturne knjižice Navadni mali zvončki za 5 evrov. Numizmatiki pa se bodo zagotovo razveselili jubilejnih kovancev botaničnega vrta, ki bodo nared in naprodaj v začetku maja.