"Vseskozi sem se tolažil, da bo bolje. Tekaško sem bil vso sezono hiter, a se s streljanjem nikakor ni izšlo. Verjemite, ni bilo fino. Po lanski vrnitvi po poškodbi sem imel velike želje. Peto mesto je dokaz, da se ne predajam."

Glede na to, da na pol v šali pravite, da v vetru ne znate streljati, je bilo tokrat, kot kaže, na strelišču mirno? Je bilo pri deseti tarči kritično?

Zastavice so plapolale, a dioptra nisem obračal. Zadnjo tarčo sem res mislil ustreliti na hitro, a sem zadnji trenutek počakal in se še enkrat zbral. Splačalo se je.

Pred vami so Francoz Fourcade, Avstrijec Summan ter Rus Ustjugov. Z izjemo domačina Svendsena vsi iz elitne četverice za globus. Ste pomislili na stopničke?

Za Francozom sem zadaj 24 sekund in skoraj deset več za tretjim. Ni bilo bitke za sekunde, le toliko sem zmogel. Največ sem zaostal v prvem krogu (3,3 kilometra), čeprav sem "navijal". Potem se mi je odprlo. Dobro sem izbral smuči s fino strukturo. Vaso in Jaka sta se z grobo prav tu uštela.

Novi Holmenkollen vam torej prinaša srečo?

Stari, na katerem sem veliko doživel, mi je bil bolj všeč. Sedaj je manj dreves in več betona. No, so pa vsi Vikingi za mano, kar se že dolgo ni zgodilo.

Klemnu Bauerju ste odvzeli primat najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu to zimo? Bo kaj zbadanja?

Ah ne, Bobi je zanesljivo najboljši v sezoni. Tokrat je bil s tremi kazenskimi krogi 13., tekel je kot petarda. V biatlonu je tako, da ura vse pokaže, sodniški vtis ne šteje.

Sezona po tem že kar tolažilnem uspehu ne bo tako dolga?

Če se odpre, je lažje. Priznam, da sem na vso moč želel prepričati trenerja Velepca, da na koncu sezone ne grem še v Rusijo. Iskal sem ga v najboljšem razpoloženju, a ni popustil. Sedaj bom rad šel še tja, pa še to v Oslu opravimo.