Golobič je ob robu seje sveta Zaresa dejal, da je zadovoljen, da bo v petek prišlo do sestanka med premierom Borutom Pahorjem, pravosodnim ministrom Alešem Zalarjem, generalno državno tožilko Barbaro Brezigar in višjo tožilko Branko Zobec Hrastar.

Kot je povedal, je tudi sam v nekem trenutku podprl ta sestanek, da bi na tem soočenju prišli do dejstev, na podlagi katerih se bo pravosodni minister odločil, ali bo podal predlog za razrešitev Brezigarjeve. Poleg tega pa bo vpogled v dejstva dobil tudi predsednik vlade.

Je pa Golobič opozoril, da SDS generalne državne tožilke "ne razume kot garanta pravne države, neodvisnosti in profesionalnosti tožilstva, pač pa kot nekoga, ki ga mora varovati zaradi svojih strankarskih interesov". To je po njegovih besedah očitno tudi iz nastopov, ki kažejo "zaskrbljenost nad tem, da bi tožilstvo morda v večji meri zagotovilo ažurnost postopkov in profesionalnost pristopa".

Sicer pa Golobič ocenjuje, da če pravosodni minister poda informacijo, da je Brezigarjeva kršila zakon in ustavo in da je to po njegovem zadosten razlog za razrešitev, potem vlada ne more mimo tega, da bi ukrepala.

"Potem ko sta bili vzajemno izmenjani oceni o nezakonitem in protiustavnem ravnanju, tu ne more priti do neke navidezne sprave. Nekdo ni govoril resnice in to je potrebno sankcionirati," meni predsednik Zaresa. Vlada po njegovih besedah nima izbire, če zeli zagotoviti neodvisno in profesionalno delovanje tožilstva, v katerem bo vsak izmed tožilcev imel avtonomijo pri vodenju postopkov.

O današnji izjavi predsednika SDS Janeza Janše, da se utegne v primeru, da bo v DZ podan predlog razrešitve Brezigarjeve, javnost odzvati s protesti pred parlamentom, pa je Golobič dejal, da je Janša takšne proteste v preteklosti že organiziral. "Pri tem ne gre za nič spontanega," je prepričan.

Po njegovih besedah takšna izjava kaže na to, da "je nekaterim političnim strankam, SDS še posebej, zadnja skrb profesionalno, avtonomno in neodvisno delovanje tožilstva". Ukvarjajo se namreč s svojimi problemi in na to gledajo "v luči svojih strankarskih in osebnih problemov, kar z vidika države ne more biti relevantno", je za STA še povedal Golobič.