Leta 2006 je sledila predstavitev umetnikove donacije in postavitev stalne zbirke v Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu, katere del si bo do 1. maja mogoče ogledati v Kranju, je zapisano na spletni strani Galerije Prešernovih nagrajencev.

Štefan Planinc je svojo izredno nadarjenost za likovnost pokazal že na realki pri Nikolaju Omersu. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je diplomiral leta 1954. Študij slikarstva je nadaljeval na specialki pri Mariju Preglju.

Na Pregljevo pobudo je tudi pričel z ilustratorskim delom pri založbi Mladinska knjiga, časopisih in revijah. V letih 1961 in 1969 je dobil štipendijo iz sklada Moše Pijade, kar mu je omogočilo študijsko potovanje v Pariz.

Leta 2008 prejel nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo, nagrado Prešernovega sklada za slikarstvo pa že leta 1964. Ob tem velja omeniti, da se je s prvo samostojno razstavo širši javnosti predstavil zgolj štiri leta pred tem.

Danes ima Planinc za sabo več kot štirideset samostojnih razstav, prav tako je sodeloval na več kot štiridesetih skupinskih postavitvah. Njegov slikarski opus dopolnjuje izjemno bogat opus več kot šestdesetih knjižnih ilustracij ter več kot tridesetih knjižnih oprem.