Sončno vreme brez oblačka in vzgonski veter sta spravila v židano voljo kar 26 predskakalcev iz šestih držav (med njimi sta bila tudi ameriška nordijska kombinatorca, olimpijski prvak Bill Demong s kamero na čeladi in dvakratni podprvak Johnny Spillane), na čelu katerih je bil že tretjič zapored 25-letni Branko Iskra iz Bohinja, ki je prenovljeno letalnico krstil s poletom 135 metrov.

"Rutinsko opravilo. Vsako leto me je bolj strah, zato bom po Planici končal kariero, saj je sistem v Sloveniji takšen, da s skoki ni mogoče preživeti. Moram se postaviti na svoje noge, saj ne morem biti več v breme staršem. Zdaj bom to častno funkcijo predal drugemu. Poleti niso nogomet, ko po koncu kariere še vedno lahko greš brcat žogo, saj mora biti pripravljenost za polete tristoodstotna. Jaz nisem v rednem procesu treningov, ampak skačem le takrat, ko si zaželim skokov," je povedal Branko Iskra, študent gozdarstva in zagnani trener 20 mladih smučarskih skakalcev v Bohinju, ki so že v prvem letu treniranja začeli osvajati kolajne in naredili prvi skok čez 100 metrov. Iskra si tudi z vlogo predskakalca polni bančni račun, saj je bil letos v tej vlogi že na poletih v Oberstdorfu.

Rok Mandl iz Razvanja pri Mariboru je bil z najdaljšim poletom dneva - 219 metrov, kar je nov štajerski rekord - na čelu petih tekmovalcev, ki so poleteli čez 200 metrov. "Ko sem priletel z mize, sem bil presenečen, ker je letalnica povsem drugačna kot lani. Krivulja leta je lepše speljana, smuči bolj čutiš, zaradi obilice črt sploh nisem vedel, kako daleč sem poletel," je bil vidno zadovoljen študent drugega letnika ljubljanske fakultete za šport, ki je kar vriskal, ko je zrušil osebni rekord 197 metrov iz leta 2006.

Prireditelji zatrjujejo, da je Planica pripravljena na največji slovenski športni praznik, na katerem pričakujejo v štirih dneh vsaj 60.000 gledalcev. Direktor Smučarske zveze Slovenije Jaro Kalan celo napoveduje, da bo Planica zaradi obiskovalcev pokala po šivih. "Če bo gledalcev toliko, kot jih je bilo v minulih letih, bomo s prihodki pokrili stroške prireditve, to je približno dva milijona evrov," je povedal sekretar organizacijskega komiteja Primož Finžgar.

"Ker je v Planici še zima, naj gledalci pridejo primerno oblečeni in v zimski obutvi, ne pa v športnih copatih, predvsem pa naj zaradi velikega števila gledalcev od doma odidejo pravočasno," je dodal župan Kranjske Gore Jure Žerjav. V Planici in okolici je parkirnih prostorov za obisk od 28.000 do 30.000 gledalcev. Če bo obiskovalcev več, bodo parkirišča uredili na cesti proti Vršiču, za gledalce pa so pripravili pešpoti in krožni promet z avtobusi. Danes bo v Planici dan brez alkohola, tudi v prihodnjih dneh bodo preprečili vnos večjih količin alkohola na prireditvi prostor.