Številčni obiskovalci, nedvomno bodo nekoliko višje temperature v dolino pod Poncami znova privabile rekordno število obiskovalcev, samo glavni pokrovitelj, Zavarovalnica Triglav, bo na tekmo peljal kar 3300 otrok, bodo na planiški velikanki čakali nov svetovni rekord. Ta bo odvisen predvsem od vremenskih pogojev in "poguma" žirije ter tekmovalcev, da bi poleteli preko 239 metrov, kolikor je zdajšnja najboljša znamka.

Omenjeno daljavo si kot neuradni svetovni rekord od 20. marca 2005 lasti Norvežan Bjoern Einar Romoeren, Finec Janne Ahonen pa je takrat letel še meter dlje, a pri tem padel. Letos bodo v slovenski vrsti oči uprte predvsem v Robija Kranjca, ki je v tej sezoni zmagal v skupnem seštevku svetovnega pokala poletov. Dobitnik malega kristalnega globusa bo tako nedvomno prvi favorit v slovenski izbrani vrsti, ki pa pred zaključkom sezone ostaja skromen.

"Vsekakor si želim leteti čim dlje, je pa seveda veliko odvisno od vremenskih pogojev in kako radodarna bo tekmovalna žirija. Če ne bo termike in če bo nizek zalet, se ne bo dalo daleč leteti. Še en teden je pred mano, počutim se dobro, delal sem v redu, manjkajočo energijo pa bom zbral v Planici," je pred koncem sezone napovedal Kranjec, ki je z 229 metri iz leta 2007 tudi slovenski rekorder.

Trener ekipe Matjaž Zupan se bo za četverico za posamično tekmo odločil šele po četrtkovih uradnih treningih, ko bosta na sporedu dva skoka. "Kaj več o sestavi ekipe ne morem povedati. Izbiral bom med omenjeno šesterico, videli bomo, kateri štirje nas bodo zastopali v kvalifikacijah in potem na petkovi in sobotni posamični tekmi, saj računam, da se bodo na tekmo uvrstili vsi štirje tekmovalci. Za nedeljo je prav tako še vse odprto, saj imamo možnost zamenjav. Bomo videli, lahko da bo koga od štirih s posamične tekme zamenjal kdo drug," je povedal Zupan.

Športni direktor za nordijsko smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Franci Petek je sezono pred sklepnim delom ocenil kot zelo pozitivno in uspešno, skakalci so bili tudi na olimpijskih igrah s šestim in sedmim mestom povsem blizu odličij. "Še posebej nas veseli napredek v mlajših kategorijah in v nordijski kombinaciji, tudi pri smučarskih skakalkah imamo ta čas najboljšo na visokem četrtem mestu. Mislim, da smo dobro delali in da je za nami, če že delamo nekakšne ocene, res dobra sezona," pa je povedal Petek.

Tekmovanje v Planici se bo z uradnim treningom začelo v četrtek ob 9. uri, ob 11. uri pa bodo na sporedu kvalifikacije. Prva serija posamične tekme sledi v petek ob 15.15, v tekmovanje se bo s tretjim skokom za naslov prvaka nadaljevalo v soboto ob 10.15, v nedeljo ob 10.15 pa bo na velikanki na sporedu še prva serija ekipne preizkušnje.