DZ ni priznal imunitete Srečku Prijatelju

Pod sklep, ki je bil izdan v nedeljo, je podpisan preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Kopru Iztok Naglav. V njem je pod točko I zapisano, da je podan utemeljen sum, da naj bi Prijatelj z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi od Marjana Mikuža s silo terjal denar za posle, ki jih je Mikuž izposloval pri prodaji nepremičnin na podlagi pogodb med Luko Koper in družbo Premik net.

Pri tem naj bi imel osumljenec le to nalogo, da je seznanil Roberta Časarja kot predsednika uprave Luke Koper in Marjana Mikuža kot direktorja in lastnika družbe Premik net. Nato naj bi prišlo do kupoprodaj. 14. julija 2008 naj bi bila tako sestavljena pogodba med Luko Koper in družbo Premik net o nakupu zemljišč na Orleški gmajni v Sežani za 3.380.000 evrov, Premik net pa naj bi omenjena zemljišča prej kupil v znesku 1.594.870 evrov. Prijatelj naj bi tretjino razlike v cenah terjal zase.

Med Luko Koper in družbo Premik net naj bi bila poleg tega sklenjena tudi pogodba za nepremičnino za 1.950.000 evrov, pri čemer naj bi Prijatelj zase terjal 100.000 evrov.

Prijatelj naj bi od Mikuža zahteval izplačilo teh zneskov, mu grozil in pri tem uporabljal mnoge poniževalne izraze. Proti Mikužu naj bi uporabil tudi silo, saj naj bi ga je 7. oktobra 2008 v lokalu vpričo gostov udaril. 26. novembra 2009 pa naj bi mu v Novi Gorici grozil celo z orožjem, zaradi česar mu je Mikuž izročil 50.000 evrov.

Nazadnje naj bi mu grozil 6. marca letos in od Mikuža zahteval 323.000 evrov, kolikor naj bi znašal še neizročeni denar iz omenjenih poslov. Po primopredaji denarja ga je prijela policija.

Sklep sodišča za uvedbo preiskave Prijatelju pod točko II očita tudi hrambo velike količine vojaškega orožja, za katerega promet posameznikom ni dovoljen. Prijatelj naj bi hranil več različnih pušk, pištol, ročnih bomb, nabojev, bajonetov in nožev.

V obrazložitvi uvedbe preiskave so nato našteti viri utemeljenega suma, med drugim datumi sklenitve pogodb, datumi in opisi groženj ter pričevanj. Opisane so tudi vsebine mnogih SMS-sporočil z grozilno vsebino ter policijska akcija, v kateri je policija pridržala Prijatelja.

Kot je zapisano v sklepu obrazložitve, glede na navedeno "tako ni bilo slediti obtoženčevemu zagovoru, da oškodovancu ni grozil, temveč da je od njega le zahteval, da poravna svoj dolg". Prav tako sodnik ni Prijatelju verjel tega, da bi več sto kosov municije predstavljalo spominek, in tudi ne, da so bile vse puške pištole in ročne bombe pridobljene v času osamosvojitvene vojne. Tudi če bi bile, pa to še ne pomeni, da je to orožje obdolženi hranil v skladu s predpisi, je še zapisano v sklepu.

Odvetnik poslanca SNS Srečka Prijatelja Silvan Jakin je sicer za STA že potrdil, da so danes prejeli pisni sklep sodišča o priporu Prijatelja. Pripravljajo pritožbo in jo bodo vložili tekom dneva, o njeni vsebini pa še ni govoril.

Parlamentarna mandatno-volilna komisija predlaga DZ, naj Srečku Prijatelju ne prizna imunitete

Parlamentarna mandatno-volilna komisija je na današnji nujni seji sprejela sklep, da DZ predlaga, naj poslancu SNS Srečku Prijatelju zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj izsiljevanja in nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva ne prizna imunitete in dovoli vodenje kazenskega postopka.

Kot je v izjavi po zaprti seji komisije dejal njen predsednik Dušan Kumer, komisija poleg tega državnemu zboru predlaga, naj o predlogu komisije odloči čim prej, po možnosti v okviru morebitne izredne seje ta teden ali najkasneje prihodnji teden v okviru redne seje DZ.

Ob tem Kumer pojasnjuje, da komisija ni vrednotila dokazov niti ni presojala, ali je poslanec kazensko odgovoren. "Komisija presodi, ali je priznanje imunitete nujno potrebno za opravljanje poslanske funkcije in delovanje državnega zbora, in teh razlogov danes v razpravi nismo ugotovili," je pojasnil predsednik mandatno-volilne komisije.

Na novinarsko vprašanje je Kumer sicer ocenil, da lahko komisija DZ po zakonu o preprečevanju korupcije tudi brez enega člana normalno deluje naprej. Prav tako odsotnost enega poslanca po njegovem ne bo vplivala na delo DZ.

Odvetnik Srečka Prijatelja je prejel sklep o priporu, pritožbo bo vložil še tekom dneva

Odvetnik poslanca SNS Srečka Prijatelja Silvan Jakin je potrdil, da so danes prejeli pisni sklep sodišča o priporu Prijatelja. Pripravljajo pritožbo in jo bodo vložili tekom dneva, je še pojasnil. O sami vsebini pritožbe pa je po njegovem še prezgodaj govoriti.

Jakin je že v ponedeljek pojasnil, da je bil Prijatelj v soboto priprt le zaradi suma kaznivih dejanj izsiljevanja ter nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksplozivov, ne pa tudi podkupovanja.

Preiskovalni sodnik je za Prijatelja odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti ter nevarnosti vplivanja na priče. Poslanec SNS je trenutno v enomesečnem priporu, ki se lahko podaljša do največ šestih mesecev. Za dalj časa trajajoči pripor pa bi morala biti vložena obtožba.

Prijateljevi zagovorniki imajo od prejetja sklepa o priporu 24 ur časa za vložitev pritožbe. O tej mora odločiti izvenobravnavni senat, v primeru negativne odločitve pa je mogoča pritožba še na višje sodišče.

Začetek Afere čisti prijatelji

Prijatelja so prvič pridržali 9. marca v okviru obsežne policijske akcije. Neuradno naj bi Prijatelja prijeli ravno takrat, ko naj bi prejel 323.000 evrov podkupnine. Šlo naj bi za posle, povezane s prodajo zemljišča za logistični center Luke Koper, s čimer naj bi družbo oškodovali za 3,8 milijona evrov. Zahteva za preiskavo zoper Prijatelja pa, sodeč po besedah odvetnika Jakina, ne temelji na sumu dajanja ali prejemanja podkupnine.

Med prisluškovanjem Prijatelju naj bi kriminalisti prišli na sled domnevnemu dogovarjanju med ministrom za kmetijstvo Milanom Pogačnikom in predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem o podpori SNS pri ministrovi interpelaciji v zameno za podporo pri projektu letalskega muzeja v Prekmurju. Kot posledica afere je minister Pogačnik 10. marca odstopil.