Danes je predsednik kluba. Več kot 15 let so ga nagovarjali, naj prevzame to funkcijo. Sprva so mu to preprečevale poslovne obveznosti, nato vzgoja deklice, ki sta jo z ženo posvojila iz Brazilije. "Predsednik kluba moraš biti brezplačno, kot sem jaz. Ko imaš tako zelo rad klub, moraš prevzeti odgovornost. Zato sem privolil v predsedniško funkcijo, čeprav sem se dolgo upiral," je dejal Wolfgang Overath, s katerim smo se pogovarjali o Mišu Brečku, Milivoju Novakoviču, Branetu Oblaku in slovenski reprezentanci.

Milivoje Novakovič igra na novi poziciji, na krilu. Kako se je znašel?

Novakovič je zelo pomemben igralec, kar je dokazal v zadnjih letih. Zelo je talentiran in tehnično močan. Ima instinkt za gol. Pokazal je pozitiven značaj. Ne igra le za gol, ampak tudi za ekipo, tokrat na krilu. To ni njegova naravna pozicija, a izpolnjuje naloge. Upam, da se bomo čim prej izvlekli iz težke situacije, da se bo Nova lahko vrnil na svoj položaj v napadu. V zadnjih dveh letih je dokazal, da je zelo nevaren napadalec. Na začetku sezone je bil poškodovan, ni se udeležil priprav, kar ga je malo ustavilo. Ko bo spet igral v napadu, mora imeti le samozavest in spet bo zabijal gole. Nevaren bo, kot je bil. Veseli smo, ker ga imamo.

Menda vam je Novakovič zelo pri srcu?

Res je, zato ker je timski igralec. Vedno je iskren. Nanj se lahko zaneseš. Pripravljen je delati za druge. To so stvari, ki so pomembne v nogometu in v vsakdanjem življenju. Najpomembneje, da do soigralcev ni zahrbten. Vedno stoji za svojim iskrenim razmišljanjem.

Novakovič je za Köln zabil 51 golov. Je že legenda kluba?

Nova je eden od vodilnih igralcev skupaj z Geromelom, Mohamedom in Podolskim. Ljudje ga imajo radi. Legenda je pretirana beseda po dveh sezonah. A če se bo spet vrnil v staro formo in dajal gole, o čemer ne dvomim, lahko postane veliki igralec, ki ga v Kölnu ne bomo nikoli pozabili.

Koliko je možnosti, da Novakovič v Kölnu ostane do konca kariere?

Upam, da bo tukaj končal kariero. Vesel sem, da imamo takšnega igralca. Ima še triletno pogodbo. Pomembno je tudi, da živi profesionalno, da bo ohranil moč, ki jo potrebuje pri svoji igri. Izvrsten je v napadu. Zdi se mi, da bo kariero končal v Kölnu. Če bo šlo vse po pričakovanjih, so bo to prav gotovo zgodilo.

Je mogoče, da po karieri ostane zaposlen v 1. FC Köln?

To si lahko predstavljam. Vprašanje je, ali on hoče ostati tukaj. Če bo še naprej veliko naredil za klub, kot je do zdaj, potem nič ne bo stalo na poti, da ostane v Kölnu. A to je za zdaj špekulacija.

Kaj menite o Mišu Brečku?

Brečko je razmeroma neviden igralec, a je zelo pomemben za ekipo, ker je hiter in pripravljen delati v obrambi. Tekmeci ga težko pretečejo. Poleg tega zna igrati nogomet. Dober je tehnično, še malo več bi moral igrati proti napadu. Toda težko je. Borimo se za obstanek, zato je pomembnejša obramba.

Ste z Mišem Brečkom zadovoljni do te stopnje, da ga želite za dlje časa obdržati v klubu?

Tudi Mišo je dober človek. Je miren fant, ki ne govori veliko. V užitek je delati z njim. Ne vem pa, kaj bo prinesla naslednja sezona. Ljudje, kot sta Mišo in Nova, imajo odprta vrata za ostanek v klubu.

Kakšne spomine imate na slovensko legendo Braneta Oblaka?

Oblak je bil eden največjih igralcev v Evropi. Imel je veliko karizmo. Ne le v svoji državi, ampak v vsej Evropi. V Schalkeju in Bayernu je igral izredno. Odlično je bil tehnično podkovan in nevaren pred golom. Bil je eden najboljših igralcev v Evropi. Bil je precej miren in tih. Oblak je v bundesligi pustil pečat. Vsakdo, ki je tedaj spremljal nogomet v Nemčiji, ga zagotovo ni pozabil.

Ga imate v lepem spominu tudi zato, ker je Nemčija vedno premagala Jugoslavijo?

Ne. Spomnim se tekme, ko je Oblak igral za Jugoslavijo na svetovnem prvenstvu 1974 v Nemčiji. Takrat smo zmagali z 2:0. Ko smo igrali z Jugoslovani, smo vedeli, da bo težko, ker so bili vrhunski nogometaši. Vedno so imeli tehnično odlične nogometaše. Ekipa z igralci, kot so Oblak, Šekularac in Djajić, je bila vedno odlična. Za Nemce je bilo težko proti Jugoslaviji. Ne vem, zakaj, a vedno so imeli odlične nogometaše. Kot na primer v napadu Skoblar, ki je bil zelo hiter in nevaren. Jugoslovani so bili močni na žogi. Morda je to povezano z njihovo miselnostjo.

Ste presenečeni, ker se je Slovenija uvrstila na svetovno prvenstvo?

Bilo je presenečenje, a ne veliko, kajti Slovenija ima dobre igralce in predvsem veliko ekipo. Ko sem videl, kakšne tekmece ste imeli, sem vedel, da bo težko, a so Slovenci vsem pokazali, da so odlična ekipa. Vesel sem zaradi naših dveh fantov. Upam, da bosta v dobri formi, a ne proti Nemčiji, če bosta igrala proti nam. Slovenci imajo vse možnosti, da se na svetovnem prvenstvu prebijejo v osmino finala.