28-letni Švicar je na prvi tekmi na novi skakalnici na Holmenkollnu nad Oslom, kjer bo prihodnje leto svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, znova pometel s tekmeci in dosegel 17. zmago v karieri na tekmah za svetovni pokal, potem ko je imel v poskusni seriji celo najkrajši skok med vsemi tekmovalci (98 metrov).

"Pričakoval sem, da se mi bo pripetilo nekaj takšnega, saj mi je v zadnjih tednih šlo predobro. Ponesrečen poskusni skok me je podžgal, da sem iz sebe potegnil najboljše za konec dolge sezone. Na zadnji tekmi mi je bilo nekoliko lažje zaradi izrednega vzdušja ob skakalnici," je povedal Simon Ammann, kateremu je uspel tudi poker zmag na vseh štirih tekmah skandinavske turneje, kar je doslej uspelo le Fincu Mattiju Hautamaekiju pred petimi leti. Ammann je nepremagan od 3. februarja. V poldrugem mesecu je postal dvakratni olimpijski prvaka in slavil na petih tekmah za svetovni pokal. V Ammannovi zbirki zdaj manjkata še naslov svetovnega prvaka v smučarskih poletih, za kar bo imel lepo priložnost kot velik favorit konec tedna v Planici, in skupna zmaga na novoletni turneji.

Drugo mesto v Oslu je osvojil Poljak Adam Malysz, potem ko je bil po prvi seriji šele 13. Avstrijci so dosegli lep moštveni uspeh s šestimi tekmovalci med prvih deset, najslabši je bil Gregor Schlierenzauer na 12. mestu.

Slovenci so s 14. mestom 17-letnega Petra Prevca, 17. Roberta Kranjca in 24. Jerneja Damjana dosegli lep moštveni uspeh, vendar je ostal grenak priokus, saj je po prvem skoku kazalo na lepši izkupiček. Ob polčasu je bil Kranjec šesti, Damjan 12. in Prevc 22. V finalu, kjer je veter spreminjal smer, zaradi nizkega zaletišča pa je bila kaznovana vsaka napaka, je bil najboljši Slovenec znova najmlajši Prevc, ki je še tretjič v sezoni zasedel 14. mesto in izenačil svojo najboljšo uvrstitev na tekmah za svetovni pokal. Čeprav je Prevc prvič nastopil na skandinavski turneji, je v skupnem seštevku zasedel deseto mesto.

Kljub temu, da je Kranjec v finalu izgubil enajst mest, ni bil posebej razočaran, saj je izpolnil dva velika cilja sezone. Na slovesni podelitvi je prejel težko pričakovani mali kristalni globus za zmago v posebnem točkovanju poletov (zmaga in dve drugi mesti), kar je dobra reklama za svetovno prvenstvo v Planici, ki se začne v četrtek z uradnim treningom (ob 9. uri) in kvalifikacijami (ob 11. uri). V petek popoldne (ob 15.15) in soboto dopoldne (ob 10.15) bodo štiri serije poletov na tekmi posameznikov, v nedeljo (ob 10.15) pa še ekipna tekma. Leteči Kranjčan je izpolnil načrte tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala, saj je sezono končal med najboljšo deseterico. Svetovno prvenstvo v poletih ne šteje za svetovni pokal.