Od Slovencev je v drugi seriji napredoval le Prevc, ki je do 14. mesta prišel z 22. po polovici tekme. Robert Kranjec je pokvaril svojo uvrstitev in s šestega mesta zdrsnil na 17. (226,8), Jernej Damjan, po prvi seriji 12., pa je bil na koncu 24. (211,0).

Dvakratni olimpijski prvak iz Whistlerja Ammann je premoč v drugem delu sezone potrdil tudi na zadnji postaji pokala. Na prenovljeni napravi na Holmenkollnu je tokrat, razbremenjen boja za skupno prvo mesto, ki si ga je priboril že v Lillehammerju, za devet točk premagal Poljaka Adama Malysza. Ta je slabo začel in bil po polovici tekme šele 13., a se je z odličnim skokom vrnil v drugi seriji. Tretji pa je bil najboljši izmed šestih Avstrijcev med deseterico, Andreas Kofler.

Ammann je na Holmenkollnu prišel že do svoje 17. zmage v svetovnem pokalu, hkrati pa pobral še zmago v posebnem seštevku skandinavske turneje, kjer je dobil vse štiri tekme. Švicarskega čudežnega dečka tekmeci niso premagali že vse od poletov v Oberstdorfu 31. januarja.

Poljski dvakratni olimpijski podprvak se je z današnjim novim uspehom utrdil na skupnem petem mestu svetovnega pokala. Pred njim so končali danes tretjeuvrščeni Kofler, skupno četrti, Thomas Morgenstern, skupno tretji, in Gregor Schlierenzauer, skupno drugi. A nov ekipni uspeh je v oslu severnim sosedom prinesel le slavje v pokalu narodov.

Slovenci so sezono svetovnega pokala - za konec čez teden dni najboljše letalce čaka še svetovno prvenstvo v Planici - končali s še enim uspešnim nastopom najmlajšega člana zasedbe. Prevc se je tretjič uvrstil med 15 najboljših, še precej bolje kot na koncu pa je slovenskim "orlom" kazalo po prvi seriji.

Robi Kranjec je nakazal dobro formo pred Planico in bil šesti, Damjan je bil 12., Prevc pa 22.. Le Mežnar je končal sezono že po prvi seriji. Finale je Prevcu prinesel napredovanje do še tretjega 14. mesta v sezoni, kar je izenačitev njegove najboljše uvrstitve med elito. V seštevku skandinavske turneje je bil komaj 17-letni skakalec najboljši Slovenec na skupno desetem mestu. Tako Damjan kot Kranjec pa sta ponovila zgodbo iz Lillehammerja, kjer sta v finalu izgubljala mesta. Kranjec jih je izgubil 11 in se moral zadovoljiti s 17., vseeno pa je v svetovnem pokalu obdržal mesto na repu elitne deseterice.

"Danes smo smo imeli malo smole. Predvsem Jernej in Robi sta skočila s v slabem vremenu. Peter je izkoristil dobre pogoje. Želeli smo si deseterico, bili smo blizu, a je bila tekma spremenljiva in vetrovna, tako da si poleg dobrega skoka moral imeti še srečo," je dogajanje v Oslu sklenil trener Matjaž Zupan in pohvalil tudi novo napravo na Holmenkollnu: "Skakalnica je lepa, razkošno narejena, profil je lep. Mogoče je težava v tem, da je veter rotiral, ker je zaprta z dveh strani in se je ujel v zapore in zelo krožil. Bomo videli, če bo drugič drugače, a tokrat se je veter vedel zelo čudno."

Tolažbo za slabši drugi skok je najboljši slovenski skakalec lahko poiskal po tekmi, ko so v Oslu podeljevali pokale. Največjega je za skupno zmago dobil Ammann, malega pa za poseben seštevek poletov prav Kranjec.

Poleg Kranjca so točke v tej sezoni osvajali še Damjan, Prevc, Mežnar, Primož Pikl, Jurij Tepeš in Robert Hrgota. V seštevku pokala narodov je Slovenija sedma, zbrala je 1504 točke.

Svetovni pokal je tako končan, že v četrtek pa se bodo najboljši spet zbrali v Planici za zadnje dejanje sezone 2009/10. Za slovenske ljubitelje doline pod Poncami je Kranjec s skupno zmago v posebnem seštevku smučarskih poletov najboljša reklama, da si pridejo pogledat mojstre daljav in lovce na rekorde. Posamična tekma bo v petek in soboto, sestavljena iz štirih skokov, v nedeljo pa bo sledila še ekipna preizkušnja. Naslov bo branil Gregor Schlierenzauer, tako posamično kot ekipno.