Slovaškega predsednika bo prvi dan obiska na Brdu pri Kranju najprej sprejel gostitelj, predsednik republike Danilo Türk, v Ljubljani pa se bo srečal še s predsednikom DZ Pavlom Gantarjem, premierom Borutom Pahorjem in ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem.

Srečanje predsednikov Slovenije in Slovaške bo priložnost predvsem za pogovor o dvostranskih odnosih, pri čemer bo v ospredju gospodarsko sodelovanje na področjih blagovne menjave, storitev, investicij in turizma. Med temami pogovorov bo tudi sodelovanje držav na področjih obrambe, javne uprave, notranjih zadev, zdravstva, prometa ter kulture, znanosti in izobraževanja, napovedujejo v uradu predsednika Türka.

Türk in Gasparovič, ki sta že imela priložnost za dvostransko srečanje med uradnim obiskom slovenskega predsednika na Slovaškem aprila 2008, se bosta posvetila tudi mednarodnemu razvojnemu sodelovanju ter sodelovanju v okviru Regionalnega partnerstva - neformalne skupine srednjeevropskih držav članic EU, pa tudi Višegrajske skupine (ta poleg Slovaške vključuje še Madžarsko, Poljsko in Češko).

Sogovornika bosta izmenjala mnenje tudi o evropskih temah. Pri tem se bosta posvetila uresničevanju Lizbonske pogodbe, novi razvojni strategiji EU za rast do leta 2020, širitvi unije in razmeram na Zahodnem Balkanu. Govorila bosta tudi o strategiji EU za Podonavsko regijo (EUSDR) ter o evropski sosedski politiki. Sicer pa naj bi spregovorila tudi še o drugih aktualnih mednarodnih temah, kot so mednarodne operacije, pogodba o evropski varnosti, energetska varnost, reforma Združenih narodov ter o podnebnih spremembah.

Sicer pa bo obisk Gašparoviča tudi priložnost, da Slovenija in Slovaška poiščeta nove možnosti za okrepitev in razširitev poslovnih povezav. Na Brdu pri Kranju bo v namreč v ponedeljek potekala poslovna konferenca, na kateri bosta udeležence ob obeh predsednikih nagovorila tudi generalni sekretar Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič in generalni sekretar Trgovinske in gospodarske zbornice Slovaške Martin Hrivik. V tej luči pa naj bil tudi torkov obisk slovaškega predsednika v Luki Koper.

Slovaški predsednik pa bo lahko ob obisku tudi bolje spoznal Slovenijo. V ponedeljek si bo namreč ogledal Ljubljanski grad. Pred odhodom pa si bo Gašparovič, ki bo v Slovenijo dopotoval v spremstvu soproge Silvie, v torek ogledal Kobariški muzej, spominsko cerkev sv. Duha na Javorci in vojaško pokopališče Loče.

Odnosi med Slovenijo in Slovaško veljajo za prijateljske in brez odprtih vprašanj, Ljubljana in Bratislava pa gojita tudi pogoste dvostranske stike na najvišjih ravneh, s katerimi izpričujeta trdnost odnosov.

Politični stiki med državama so se posebej okrepili po letu 1999. Takrat je Slovaško obiskal takratni premier Janez Drnovšek, v Sloveniji pa se je mudil slovaški zunanji minister Eduard Kukan. Leta 2001 sta bila na uradnem obisku v Sloveniji slovaški premier Mikulaš Dzurinda in predsednik Rudolf Schuster. Med drugim je januarja letos Ljubljano obiskal slovaški obrambni minister Jaroslav Baška.

Ob predsedniku Türku, ki je bil aprila 2008 na uradnem obisku v Bratislavi, je bil aprila 2009 prav tako na uradnem obisku na Slovaškem premier Borut Pahor. Junija 2007 pa se je na uradnem obisku mudil tudi tedanji premier Janez Janša.

Državi dobro sodelujeta na multilateralni ravni, kot članici EU in zveze Nato. Njuno sodelovanje je zelo uspešno tudi v regionalnih okvirih.

Slovenija in Slovaška beležita uspešno in solidno gospodarsko sodelovanje, obstaja pa še vrsta priložnosti za poglobitev sodelovanja, o čemer bodo na ponedeljkovi poslovni konferenci lahko razpravljali slovenski in slovaški gospodarstveniki. Državi sta po podatkih GZS v letu 2008 beležili skoraj 670 milijonov evrov blagovne menjave. Slovenija je na Slovaško izvozila za približno 360 milijonov evrov blaga, uvozila pa za okoli 309 milijonov evrov.