Srebro je osvojil njegov rojak Trey Hardee, svetovni prvak iz Berlina (6184), bron pa Rus Aleksej Drozdov (6141).

Avstralec Steven Hooker je na 13. atletskem dvoranskem svetovnem prvenstvu v Dohi edini v skoku s palico presegel šest metrov (6,01). Z najboljšim letošnjim izidom na svetu je zmagal Britanec Dwain Chambers v teku na 60 m (6,48). V moški konkurenci so podelili še pet kompletov odličij.

Naslove svetovnega dvoranskega prvaka so ubranili na 1500 m Etiopijec Derrese Mekonnen (3:41,86), Američan Christian Cantwell v suvanju krogle (21,83 m) in drugi Amerčan Bryan Clay. Olimpijski deseterobojski zmagovalec je slavil v sedmeroboju (6204 točke). V teku na 400 m je bil zlat Bahamčan Chris Brown (45,96), v skoku v daljino pa je Fabrice Lapierre Avstraliji priskakal še drugo zlato drugega dne tekmovanj (8,17 m).

Cantwell je v suvanju krogle vodil že po prvi seriji (21,60 m), v petem poskusu pa ga je prehitel Belorus Andrej Miknevič (21,68 m). Ta dva tekmovalca sta na koncu odločala o zmagovalcu, saj Nemec Ralf Bartels, najboljši v kvalifikacijah, v svojem zadnjem poskusi ni izboljšal svojega dosežka iz druge serije (21,44 m) in je ostal tretji. Predzadnji sunek tekme, 21,83 m Cantwella, je bil na koncu najdaljši, saj je bil Belorus z 21,45 m "prekratek" za zlato. Poljak Tomasz Majewski, olimpijski zmagovalec in lanski evropski dvoranski prvak, je bil šele peti (20,98 m).

Hooker, od 27-letnega Avstralca je doslej višje skakal le legendarni Ukrajinec Sergej Bubka, je znova dokazal, da je v skoku s palico razred zase. Olimpijski in svetovni prvak je po 6,01 m neuspešno naskakoval svetovni rekord na višini 6,16 m. Bubka je 6,15 m preskočil 21. februarja 1993 v domačem Donecku. Nemca Malte Mohr (5,70) in Alexandr Straub (5,65 m) na naslednjih mestih sta bila daleč za Avstralcem.

Avstralski uspeh je dopolni Lapierre v zadnji končni odločitvi dneva. Vse do zadnje serije je imel srebro v rokah Francoz Salim Sdiri (8,01 m). Najprej ga je prehitel Južnoafričan Godfrey Khotso Mokoena (8,08 m), branilec naslova. Nato pa še Avstralec Mitchell Watt v svojem tretjem uspešnem skoku ter s svojo prvo daljavo prek osmih metrov (8,05 m). Sdiri je po 7,95 m ostal na četrtem mestu, Lapierre pa je v zadnjem skoku dneva prestopil in se veselil svojega prvega članskega odličja na velikih tekmovanjih. Na SP na prostem je bil nekdanji mladinski svetovni podprvak lani četrti.

Prvo zlato na tem SP je osvojil Clay. V mnogoboju si je srebro prigaral njegov rojak Trey Hardee, svetovni prvak iz Berlina (6184), bron pa Rus Aleksej Drozdov (6141). Po prvem dnevu in po štirih disciplinah je vodil Clay (3549 točk), vendar le točko pred Drozdovom (3548), tretji pa je Ukrajinec Aleksej Kasjanov (3477), lanski evropski dvoranski podprvak. Hardee je bil šele peti, nato pa je v prvi disciplini drugega dne, teku na 60 m ovire, zmagal kar s 7,79 sekunde in zato dobil 1035 točk, kar je bilo največ med vsemi za posamezne nastope mnogobojcev na tem SP. Clay in Haree sta tako kot Belorus Andrej Kraučanka v skoku s palico preskočila pet metrov, največ med vsemi. Medalje so bile tedaj praktično razdeljene. Kraučanki zmaga v zadnji disciplini (1000 m) ni pomagala, da bi bil višje od četrtega meta (6124).

Na 400 m je Brown ugnal Kubanca Williama Collaza (46,31) in Američana Jamaala Torranca (46,43). Če je bilo zlato Mekonena na 1500 m pred dvema letoma v Valencii presenečenje, pa je Etiopijec po srebru na tej razdalji na SP na prostem v Berlinu dokazal svojo vednost. Zdržal je napade Maročanov v zadnjih dveh krogih. Za desetinko je premagal Maročana Abdelaatija Iguiderja (3:41,96), tretji pa je bil Kenijec Heron Keitany (3:42,32).

Chambers je po odsluženi dopinški kazni in srebru na dvoranskem SP pred dvema letoma v Valencii in evropskem dvoranskem naslovu marca lani v Torinu osvojil zlato tudi na SP. Prehitel je Američana Mika Rodgersa (6,53) in Daniela Baileyja iz Antigve (6,57). Chambersu, znanemu tudi po svoji knjigi, v kateri je priznal sistematično jemanje poživil, je britanski olimpijski komite do smrti prepovedal nastope na OI, na ostalih tekmovanjih pa lahko tekmuje.

Katar je ponudil dve novosti na velikih atletskih tekmovanjih. Prvič so tekače diskvalificirali že po prvem napačnem startu, doslej je prvemu "pobegu" sledil opomin in šele po drugem diskvalifikacija. Uvedli pa so tudi elektronsko video merjenje daljav v skoku v daljino in troskoku. Naprava, ki jo je razvil Seiko, deluje na podoben način kot fotofiniš.

Dve kameri sta nameščeni tako, da brez oviranja lahko posnameta vsak skok, posneti pa se prenesejo v računalnik, ki nato z veliko natančnostjo določi daljave. Pred tem je merjenje sodnikov omogočalo napake, obenem pa po tem, ko so poravnali mivko na doskočišču pred naslednjim skokom, ni bilo mogoče več naknadno ugotavljati daljav. Nov način omogoča prenos slike doskoka na televizijske zaslone za gledalce in hrambo posnetkov za morebitne pritožbe.