Branko Japelj, vodja sektorja kriminalistične policije pri Policijski upravi Ljubljana, pa je po petih tednih »temeljitih« preiskav na včerajšnji novinarski konferenci dejal nasprotno, da iz rezultatov, ki so jih dobili, kriminalisti suma spolne zlorabe bulmastifov Atlasa, Joy in Atosa ne morejo niti potrditi niti ovreči, zato je ta zgodba za njih končana.

»Iz prvega poročila o raztelešenju psov, ki smo ga 11. februarja 2010 prejeli od NVI, je razvidno, da so imeli poleg strelnih tudi druge poškodbe. Zato smo jim poslali dva dopisa z vprašanji, ali so te poškodbe lahko nastale s predmetom (spolni pripomoček, op. p.), najdenim na kraju dogodka. Iz dodatnega mnenja NVI je razvidno, da ugotovljenih sprememb ne morejo nedvoumno in zanesljivo povezati z morebitno spolno zlorabo psov z uporabo predmeta, najdenega na kraju dogodka. Prav tako tega ne morejo izključiti. Navedli so šest možnih vzrokov, zaradi katerih bi lahko poškodbe nastale, nikjer pa ni govora o kakih hudih mehanskih poškodbah. Govori se o odstopanjih, ki so lahko posledica vnetja, odpovedi cirkulacije zaradi pogina, uporabe sredstev za omamljanje, evtanazije, posledice šoka zaradi streljanja...« je našteval Japelj in sklenil, da kriminalisti v primeru tragedije Baričevič suma, da so bili psi spolno zlorabljeni, tako niso mogli utemeljiti.

Če so bili psi zlorabljeni, je bil storilec pokojnik sam, saj je policija ugotovila tudi to, da v tragedijo ni bila vpletena tretja oseba, ovrgli pa so tudi sume in namige (izrekla jih je pokojnikova sestra Dea Baričevič), da bil lahko znanega ljubljanskega zdravnika kdo umoril. Toksikološke preiskave, ki so jih opravili na Inštitutu za sodno medicino, so ovrgle tudi sum, da so bili psi omamljeni. Pri Atosu (ustrelili so ga policisti, potem ko je napadel enega od njih) niso odkrili nikakršnih substanc, pri Atlasu in Joy, ki so ju uspavali in nato usmrtili veterinarji, pa so odkrili le sledi uporabljenega sredstva za uspavanje.

Po naših informacijah bi lahko policisti na podlagi rezultatov vseh opravljenih preiskav (tudi živalskih in človeške DNK) vendarle postavili utemeljen sum, da je šlo za spolno zlorabo psov. Toda patologi NVI in Inštituta za sodno medicino o svojih izsledkih ne smejo govoriti, na včerajšnjo skupno novinarsko konferenco Policijske uprave Ljubljana in generalne policijske uprave pa niso bili povabljeni.

Tudi tokrat so policisti dobili največ novinarskih vprašanj o tem, zakaj na kraj tragedije na Oražnovo 11 v Ljubljani, kjer so psi do smrti raztrgali lastnika Sašo Baričeviča, nista prišla preiskovalni sodnik in dežurna okrožna državna tožilka. Generalni direktor policije Janko Goršek pravi: »Preiskovalni sodnik je jasno povedal, da ogled prepušča policiji.« Na Okrožnem sodišču v Ljubljani pa trdijo, da bi preiskovalni sodnik tja prišel, če bi ga policisti obvestili o sumu zlorabe psov. Branko Japelj je včeraj povedal, da so policisti v garaži, kamor so z dvorišča prenesli Sašo Baričeviča, sicer zaznali določene predmete. »To je bil razlog za neke indice, da bi lahko bilo kaj narobe. Če bi takrat te predmete lahko povezali s poškodbami psov, bi preiskovalnega sodnika o tem obvestili.

A to so bili le indici, razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje zlorabe psov, takrat še ni bilo. O tem smo lahko govorili šele 11. februarja, ko smo dobili prvo poročilo NVI,« je večkrat ponovil Japelj.

Toda Janko Goršek je na novinarski konferenci 11. februarja govoril drugače: »Med ogledom kraja dogodka je veterinarski inšpektor ugotovil, da so na psih najdene sledi, ki bi lahko bile v vzročni zvezi s predmeti, najdenimi na kraju dogodka. To pa so razlogi za sum, da bi lahko bilo strojeno kaznivo dejanje mučenja živali. Kriminalisti so posebej opozorili tudi patologa, naj bo pri raztelešenju pozoren na sum mučenja živali.« Tudi prvi mož slovenskih kriminalistov Aleksander Jevšek je na isti novinarski konferenci med drugim dejal: »Že na kraju samem je kriminalist opozoril veterinarskega inšpektorja, da so na trupih psov sledi, na katere je potrebno biti zelo pozoren in ki kažejo na sum, da bi psi lahko bili zlorabljeni.«

Kriminalisti se bodo torej morali odločiti, katera različica je prava.