Ta novica bo zagotovo dvignila nemalo prahu in sprožila zaskrbljenost glede ravnanja s tigri v ujetništvu na Kitajskem, kjer ravno letos tudi praznujejo leto tigra. Tigri so poginili v živalskem vrtu Shenyang Forest Wild Animal Zoo, novico pa je potrdil tudi eden od delavcev. Do neskladnosti pa prihaja pri novicah o vzrokih njihovih smrti.

Liu Xiaoqiang, lokalni uradnik za varovanje divjine, naj bi dejal, da je podhranjenost le eden od možnih vzrokov njihovih smrti. Tigre so namreč domnevno hranili s poceni piščančjimi kostmi. Dodal je še, da so tigri živeli v zelo majhnih kletkah, kjer so imeli omejeno gibanje, s tem pa se jim je zmanjšala tudi odpornost na določene bolezni. Direktor živalskega vrta, ki trenutno ni odprt, pa je dejal, da so tigri pač umrli zaradi številnih različnih bolezni. Karkoli pa so že vzroki za njihovo smrt, bodo ti zagotovo sprožili vrsto vprašanj glede njihove oskrbe na Kitajskem.

Skupine za zaščito živali pravijo, da tigri, ki živijo v različnih živalskih vrtovih in na kmetijah, niso dovolj zaščiteni. Predstavnik mednarodne fundacije za blagostanje živali v Pekingu je ob tem dejal: "(Vlada) je preveč zaupala skupinam, ki nimajo zmožnosti in znanja za skrb takšnih živali.“

Na Kitajskem pa je še vedno izredno priljubljena trgovina s preprodajo delov telesa tigrov, ki jih uporabljajo v kitajski medicini. Največkrat jih uporabijo za zdravljenje revme in pa za utrditev kosti.

Na Kitajskem v divjini živi le še kakšnih 50 tigrov, v ujetništvu pa kar pet tisoč.