Tako je ohranila minimalne možnosti za kolajno v mali razvrstitvi kristalnega globusa v šprintu, ki se je sicer razpletel manj ugodno za poškodovano, do včeraj vodilno šprinterko Petro Majdič.

Štirinajsto mesto je najboljši dosežek v klasičnem šprintu. Za zmagovalko Ribinsko nov korak navzgor?

V klasiki je bil zame velik izziv priti v polfinale že celo sezono. Roko na srce, bila sem blizu, ker so moje tekmice padle v četrtfinalu. A v prvi klanec sem jim z lahkoto sledila in bila konkurenčna. Priložnost za polfinale je bila velika. Taktično sem sledila Fesslovi, v ciljni klanec pa sem prezgodaj zavila v nezvoženo smučino. Imela me je pod kontrolo in nisem je zmogla prehiteti. 14. mesto je zame super, tudi 16. čas v kvalifikacijah je najboljši doslej. Veseli me, da gredo dosežki v klasiki navzgor, bolezen po olimpijskih igrah ni pustila posledic, česar sem se bala.

Ste že četrtič na tem prizorišču, ki velja za eno najbolj prestižnih, s 30.000 gledalci ob progi okoli katedrale. Veliko je bilo padcev, še bolj je odločala vzdržljivost.

Organizatorji so naredili napako. Z napačno soljo so želeli utrditi smučino, a so jo povsem uničili. V kvalifikacijah so bile razmere katastrofalne. Zelo mehka smučina, počasen sneg, ob sicer težki konfiguraciji so bile okoliščine bolj vzdržljive. Malo je manjkalo in bi pet minut hodili okrog. S Katjo nama razmere niso bile pisane na kožo, zato je dosežek po svoje še več vreden.

Tokrat ste verjetno navijala za Kowalczykovo? Zmaga Marit Bjoergen in drugo mesto Aino Kaise Saarinen je najbolj neugodna okoliščina. V razvrstitvi šprinta imate sedaj le še teoretične možnosti za kolajno v šprintu, seveda ob zmagi v nedeljo v Oslu. Razplet ni ugoden niti za reprezentančno kolegico Petro Majdič, saj sta se ji obe, Marit in Aino, približali na 71 oziroma 105 točk.

Tokrat nisem razmišljala o tem, kakšen je vrstni red. Na koncu bo rezultat pokazal in čestitala bom boljšim. Še vedno pa želim višje, kot je sedmo mesto. No, in kdo je rekel, da ne zmorem zmagati nad Oslom?