Prvič je v Palfingerju opazneje zavrelo pred tednom dni, ko je jutranja izmena ob 10. uri nenapovedano ustavila delo, delavci pa so se na delovna mesta vrnili šele ob 15. uri. "Delavcev ni ustavil sindikat, temveč so delo odložili sami," je včeraj opozoril Martin Dular, predsednik sindikata SKEI Podravje. Svoje nezadovoljstvo je del 370-članskega kolektiva v tovarni na območju bivše Metalne opravičeval s plačami, ki so v povprečju nižje od povprečne plače v tej industrijski panogi. Zato zahtevajo takojšnji 20-odstotni dvig plač. Nezadovoljni so tudi z novo prerazporeditvijo delovnega časa, ki predvideva, da naj bi prva izmena delala od 5. do 15. ure, druga pa od 15. ure do enih zjutraj.

Vodstvo podjetja v avstrijski lasti, ki proizvaja žerjave in avtodvigala, vse očitke sindikalistov zavrača. Direktor Palfingerja Michael Steiner pri tem opozarja na zaostrene gospodarske razmere, zaradi katerih je ta avstrijski koncern lani utrpel sedem milijonov evrov izgube, zaposleni v mariborski enoti pa so do februarja delali po skrajšanem delovnem času.

Očitno pa je kolektiv v Palfingerju razklan in se mnogi zaposleni ne strinjajo z stavko. Branko Ivanovič, sekretar sindikata SKEI Podravje, je opozoril na zakonsko dopustno možnost, da prostovoljno stavka samo del zaposlenih. "Vse bo odvisno od tega, kaj bo ponudil delodajalec. Če ne bo ponudil ničesar sprejemljivega, stavka po vsej verjetnosti bo," je napovedal Ivanovič. Možnosti za sporazumni dogovor pa očitno ni veliko, saj je direktor Steiner včeraj popoldne sindikalnim pooblaščencem SKEI Slovenije prepovedal vstop v podjetje in jim onemogočil udeležbo na sestanku izvršnega odbora in stavkovnega odbora sindikalne podružnice SKEI v družbi Palfinger. "To pomeni grobo kršitev obveznosti delodajalca, o kateri smo že obvestili inšpektorat za delo," je bil ogorčen Dular.

tomaz.klipsteter@dnevnik.si