"Sindikat pokriva 16 regij v Sloveniji, vendar menim, da je prav Podravje najbolj izpostavljeno. Največ težav je zaradi nelikvidnosti in slabega poslovanja podjetij, kljub temu da imajo dovolj naročil. Banke ne delujejo, kot se od njih pričakuje, saj želijo imeti vse kredite zavarovane na razne načine, uprave pa so nesposobne za vodenje podjetij," je dejal Medik in omenil tudi številna šikaniranja zaposlenih.

Na območju nekdanjega Tama je tako Medik omenil nov primer likvidacije, ki trenutno že poteka v podjetju Weba z okoli 110 zaposlenimi, stečaj pa grozi Tovarni vozil Maribor (TVM) z 215 delavci. V slednjem je trenutno večina ljudi na čakanju, s pogajanji so si izborili zaostalo decembrsko plačo, urejajo pa se tudi težave, ki so se pojavile znotraj sindikata v podjetju.

"Tudi v tem podjetju se srečujemo s težavo, saj bi nekateri delavci kljub svojemu slabemu socialnemu položaju želeli na vsak način ohraniti delo in so pripravljeni delati za vsako ceno, medtem ko drugi terjajo bolj radikalne ukrepe. Po dosedanjih obljubah direktorja pričakujemo, da bodo januarske plače izplačane do 15. marca, nekaj dni pozneje pa še februarske," je dejal Medik, ki je za 15. marec napovedal tudi sestanek z vodstvom podjetja.

Med bolj problematičnimi podjetji v sindikatu omenjajo Karoserije, v katerih je zaposlenih 115 ljudi. Plače sicer izplačujejo mesečno, a še vedno čakajo na lanski regres, ob čemer je delodajalec zaposlenim brez kakršnegakoli socialnega dialoga samovoljno znižal plače. Sindikate najbolj bode aroganten odnos do njih, saj jim na vse načine želi preprečiti delovanje v podjetju, zaradi česar so se že odločili za kazensko ovadbo.

Na lokaciji nekdanje Metalne so težave v podjetju Inometal, v katerem je nekaj več kot 100 zaposlenih, ki pa nimajo ne dela ne plač. Tudi v Montavarju brez soglasja delavcev in sindikata izplačujejo za okoli deset odstotkov nižje plače. Pretekli teden se je na tem območju zapletlo še v podjetju Palfinger, saj delavci ne pristajajo na prerazporeditev delovnega časa in zahtevajo 20-odstotni dvig plač.

V ostalih podjetjih v regiji so razmere precej različne. Kar nekaj jih je po Medikovih besedah na skrajšanem delovnem času in za to prejemajo subvencije, kot npr. v Elektrokovini Predstikalne, Tovarni kos in srpov in lenarškem Lenthermu, obstajajo pa tudi takšna podjetja, ki imajo trenutno veliko dela in celo dodatno zaposlujejo. Takšna primera sta Tovarna bovdenov in plastike v Lenartu ter Carrera Optyl iz Ormoža.