Kot je v nagovoru poudaril Pogačnik, ima zadružništvo ključno vlogo pri zagotavljanju primarnega odkupa in ohranjanju lastniškega deleža v živilsko predelovalni industriji. "To se mi zdi zelo pomembno tudi v zgodbi glede Ljubljanskih mlekarn," je dejal Pogačnik.

Da dogovori o morebitnem povečanju zadružnega deleža v mlekarnah potekajo, je potrdil tudi predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk. Izid je po njegovem še negotov, če bi zadruge delež v Ljubljanskih mlekarnah povečale, pa bi bilo po Vriskovem mnenju smiselno, da bi se slovenske mlekarne nato tudi kapitalsko povezale.

Približno 54-odstotni delež v Ljubljanskih mlekarnah od decembra lani ponovno prodajajo družba NFD Holding in skupaj z njo nastopajoča podjetja. Zadruge same in prek lastništva v Mlekodelu že obvladujejo okoli 30-odstotni lastniški delež mlekarn.

Vrisk se je obenem zavzel za ohranitev in povečanje zadružnega deleža tudi v drugih vejah slovenske živilsko predelovalne industrije. Razen Ljubljanskih mlekarn so v zadružni lasti vse ostale slovenske mlekarne, cela vrsta mesno predelovalne industrije in vinskih kleti, je poudaril.