Vreme je na tem tekmovanju še vsako leto igralo pomembno vlogo in prav nič drugače ni bilo tudi tokrat. Očitno tradicija pač narekuje, da organizacija tovrstnega ekstremnega spektakla zahteva tudi nekaj ekstremnega kravžljanja živcev prirediteljev. Ti so morali bitko zaradi slabe vidljivosti ter nagajivega oblaka, ki je prekril celotni Kanin in prizorišče tekmovanja nad progo Veliki graben, prekiniti.

Preden se je vreme poigralo z organizatorji, se je uspelo po progi spustiti večini nastopajočih - 17 deskarjem, pred prekinitvijo pa tudi 35 od 45 smučarjev. Od nastopa se je moralo, sicer z razumevanjem, pa vseeno nekoliko kislih obrazov, zaradi varnosti posloviti tudi 14 predstavnic nežnejšega spola. Toda letošnja preizkušnja na Kaninu je prvič štela kot kvalifikacijska za kasnejši nastop na najvišji ravni tekmovanj v prostem smučanju in deskanju, seriji "Freeride World Tour". In upoštevajoč pravila serije "Freeride World Qualifier", je vrstni red veljaven, saj sta nastop opravili dve tretjini sodelujočih. Tako je med deskarji zmagal Avstrijec Roland Hofer, pred Fincem Niklasom Hollstnom in rojakom Christianom Schnablom. Pri smučarjih je prvo mesto osvojil Francoz Mathieu Imbert, drugega Andorec Daniel Fornel, tretji pa je bil Argentinec Juan Bergada. Najboljši slovenski uvrstitvi sta bili 8. mesto Mihe Lobode med deskarji in Janija Pogačarja med smučarji. Uspeh so dopolnili še deskarji Matevž Maček (9. mesto), Jan Rugelj (13.), Tine Zalokar (14.) ter smučar Rok Dokl (28.).

Na bovškem smučišču se očitno odlično počuti Roland Hofer, ki je sicer vaditelj deskanja in hkrati skrbnik parka za deskarje in smučarje prostega sloga v Saalbach-Hinterglemmu: "Tukaj sem prvič in priznam, izjemno všeč mi je, še toliko bolj, ker sem na Kaninu v takšnih pogojih osvojil svojo drugo zmago. Ogromno je snega, pa tudi vreme se je 'skujalo'. V prostem deskanju nastopam tretjo zimo, tekmujem pa tudi zato, ker pri tem športu nisi nikdar tako varen kot prav na tekmovanju!"

Atmosfera v dolini adrenalina mu mora ustrezati, saj je hrbet pokazal dvakratnemu zmagovalcu tekem na Voglu in Kaninu Niklasu Hollstnu. "Dame pa niso bile najbolj zadovoljne… A kaj bi, tako pač je, vsi se dobro zavedamo, da je varnost na prvem mestu," je razplet komentiral Finec z nekaj švedske krvi, trenutno tudi številka ena na lestvici serije, ki je že tako domač in izkušen z nastopanjem izven urejenih prog slovenskih smučišč, da bi lahko počasi po njem že poimenovali kakšno sneženo "flanko", skalo ali zavoj.

Da je čar tekmovanja izven urejenih smučišč še drugje, ne le v zmagi, je lepo povzel prvouvrščeni med smučarji, 28-letni Mathieu Imbert: "Dobro mi gre, toda moj cilj ni uvrstitev v svetovno serijo! Nastopam namreč predvsem zase, zaradi druženja, spoznavanja novih ljudi in duha prostega smučanja." Francoz je v letih 1999 - 2004 že spadal v deseterico najboljših na svetu, a se je nato umaknil s tekmovanj. Prav dolgo ni zdržal, saj ga je v letošnji sezoni zopet "zasrbelo", kako uspešen je njegov "comeback" pa lahko presodite sami.