Ammann je bil v vodstvu že po prvi seriji prve od štirih tekem, ki štejejo za nordijsko turnejo (Lahti, Kuopio, Lillehammer in Oslo), v finalu pa je prednost pred zasledovalci le še povečal. Po uvodni seriji je sicer kazalo, da bodo prvi trije tisti skakalci, kot so bili najboljši na obeh posamičnih tekmah minulih olimpijskih iger - Ammann, Malysz, Avstrijec Gregor Schlierenzauer.

Na koncu ni povsem obveljal takšen scenarij, za kar je z odličnim finalnim nastopom poskrbel Beljačan Thomas Morgenstern, ki je s stopničk izrinil nekoliko obolelega Schlierenzauerja, ki se je danes mora zadovoljiti s četrtim mestom.

Nova zmaga Švicarja pomeni, da je Schlierenzauer praktično že izgubil realne možnosti za osvojitev skupnega seštevka svetovnega pokala, saj je sedaj razlika med njim in Ammannom pred zadnjimi tremi tekmami kar 107 točk v korist "Harryja Potterja", kot Švicarja kličejo že vse od olimpijskih iger leta 2002 v Salt Lake Cityju.

O Slovencev je v finalu je poleg Prevca nastopil le še Robert Kranjec, ki je z 226,8 točke zasedel končno 22. mesto. Brez finala je danes ostal Mitja Mežnar s 33. mestom, medtem ko je Jernej Damjan obstal že v petkovih kvalifikacijah.

Mladinski svetovni podprvak je danes z dvema dobrima nastopoma prišel do 17. mesta, potem ko je po prvi seriji zasedal 18. mesto. S tem je prišel do svoje druge najboljše uvrstitve v svetovnem pokalu - boljši je bil le v Zakopanah na 14. mestu. Državnemu prvaku Kranjcu, ki je v prvi seriji pristal na 26. mestu, v finalu pa napredoval do 22. mesta, se tekma ni izšla po načrtih. Kljub temu se je Kranjec pred torkovo tekmo v Kuopiu prebil med elitno deseterico v svetovnem pokalu.

"Danes lahko zelo pohvalim Prevca za odličen nastop, Kranjec pa je kazal več, nato pa je v prvi seriji naredil veliko napako, ki jo je v finalu nekoliko nadoknadil, a zaostanki so bili že preveliki. Tu v Lahtiju je tako na treningu kot na ekipni tekmi skakal dobro, danes pa je bila očitno želja spet prevelika. Načeloma je v dobri formi, tudi skače zelo dobro, a ga tekma preveč potegne vase," je nastopa obeh današnjih slovenskih finalistov ocenil glavni trener reprezentance Matjaž Zupan.

"Kar se tiče Mežnarja, je bil zelo blizu finala, potem ko je naredil enega svojih boljših skokov tukaj, a ga je slabši telemark stal tistih nekaj točk, da bi se prebil med trideseterico. Škoda, ker je imel dober skok," je menil Zupan o nastopu Mežnarja, medtem ko je za Damjana dodal, da ta čas zelo niha v svojih nastopih: "Naredi že zelo dober skok, na tekmi pa nastopi preveč zategnjeno."

"Še zmeraj fantje skačejo na dovolj visoki ravni, kar smo dokazali tudi na sobotni ekipni tekmi, a zaupanje nas včasih na tekmah še vedno izda," je povedal Zupan, ki se bo že danes z ekipo preselil v Kuopio. Ob tem je poudaril, da v Lahtiju že dolgo niso videli tako lepe tekme: "Danes je bila tekma zares lepa. Tako mirne preizkušnje tu v Lahtiju in takega sonca res nismo vajeni in ne pomnim, če je sploh kdaj bilo tako mirno."

Karavano svetovnega pokala že v ponedeljek v Kuopiu čaka najprej uradni trening, nato pa še kvalifikacije za torkovo drugo tekmo nordijske turneje.