Ivana Sarića, član varnostne službe hrvaškega veleposlaništva v Washingtonu, preiskujejo hrvaške in ameriške tajne službe zaradi suma nedovoljenega snemanja Jakova Kitarovića, moža Kolinde Grabar-Kitarović. Hrvaški Jutarnji list poroča, da mu veleposlanica ni želela podaljšati pogodbe o zaposlitvi, zaradi česar naj bi ji Sarić obljubil maščevanje.

Pred nekaj dnevi je neznani pošiljatelj na naslove hrvaške zunanjega ministrstva in medije poslal 40 krajših posnetkov, na katerih je možno videti Jakova Kitarovića med vožnjo avtomobila v lasti ministrstva (Toyota Sienna z registrsko tablico DJT0057).

Mož Kolinde Grabar-Kitarović je sicer posnet med vsakdanjimi situacijami: vožnji otrok v šolo, srečanju z znancem – možem nemške diplomatke, ki otroke prav tako vozi v isto šolo. Avtor posnetkov je Kitarovića neprestano spremljal, videti pa je, kakor da bi poskušal posnemati zasebnega detektiva. S kamero se je skrival v bližnjih zgradbah, vdiral na zasebne vrtove in celo uspel posneti koliko kilometrov je na službenem avtomobilu že prevoženih (70 tisoč).

Čeprav je avtor prepričal, da je s snemanjem zbral dovolj „obremenjujočih dokazov“, se je sam znašel pod preiskavo varnostnih in obveščevalnih služb. Nemško veleposlaništvo je nemudoma zahtevalo preiskavo, kdo je avtor posnetkov, na katerih je možno videti družino nemške veleposlanice. Hrvaško zunanje ministrstvo je preiskavo zahtevalo nekaj dni kasneje.

Kitarovićeva je za Jutarnji list dejala, da je vožnja otrok v šolo v Spring Valleyju nekaj povsem običajnega, saj nimajo možnosti uporabe javnega prevoza. Potrdila je, da je seznanjena s preiskavo hrvaških in ameriških služb, vendar da trenutno še nima uradnih informacij.

Čeprav so posnetki nekvalitetni in je razvidno, da jih je snemal „amater“, je jasno, da je nekdo Jakova Kitarovića nadziral dalj časa. Ker je poznal, kje in kako se mož veleposlanice giblje, pa je možno sklepati, da je bil nekoč član varnostne službe.