S shodom, ki naj bi se ga udeležilo okoli 100 ljudi, so želeli pozvati k premišljenemu spreminjanju zakonodaje. "Katerakoli sprememba bi bila trenutno neumestna. Najprej bi bilo treba urediti in izvajati stvari, ki so že določene," je za STA povedala članica strokovnega odbora Društva za zaščito živali in vodja zavetišča Horjul Polona Samec.

Nasprotujejo nepremišljenim spremembam, kot bi bilo omejevanje števila psov na enega lastnika ali določanje nevarnih pasem. "V tujini so se s tem ukvarjali pred leti in ni bilo želenih rezultatov," pravi in dodaja, da bi tovrstne spremembe šle na škodo tistih lastnikov psov, ki že sedaj ravnajo odgovorno. Prav tako po njenem mnenju v ta zakon ne spadajo dikcije, ki ščitijo ljudi.

Društvo zahtevalo odstop vodstva Vursa

Društva za zaščito živali iz vse Slovenije so že minuli teden v luči afere okrog bulmastifov zahtevala odstop vodstva Veterinarske uprave RS (Vurs), ki jo vodi Vida Čadonič Špelič. Menijo namreč, da pri delu dejavnosti Vursa ter nekaterih zavetišč za zapuščene živali prihaja do pomanjkljivega zagotavljanja javnih dobrin in nesmotrne porabe javnega denarja.

Po mnenju društev Vurs v dogodkih od napada bulmastifov na Stanislava Megliča leta 2006 do nedavnega usodnega napada istih psov na njihovega lastnika Saša Baričeviča svojega dela ni opravljal tako, kot mu nalaga zakon, zato da je "v veliki meri odgovoren za škodljive posledice tragedije". Če bi bila veljavna zakonodaja spoštovana, varnost ljudi in živali ne bi bila ogrožena, so med drugim zapisali v dopisu.