"To smo tudi pričakovali, čeprav naš končni cilj ni tisoč evrov. Zahtevamo, da nam plača toliko, kolikor je dolžan, ne pa kolikor se njemu zdi," je razočaran Mevludin Mostarlić, ki pravi, da bodo z gladovno stavko nadaljevali, dokler ne dobijo celotnega dolga. "Konec tedna je tu, mi pa še vedno nismo dočakali rešitve. Zanima me, kako bi se počutili tisti na oblasti, če bi jim rekel, naj pet dni pijejo samo vodo, mleko in čaj," še pravi Mostarlić.

Perkovič, ki ima v rokah vse njihove papirje, pa jim ni dolžan le plač, temveč tudi plačila za regres, dopuste in malice, ter denar, ki ga je mesečno nezakonito zaračunaval za njihove vize. "Ne morem verjeti, da se lahko kaj takega dogaja v Evropski uniji. Tega ne bi doživeli niti v Bosni," je razburjen Samir Ljubijankić, ki ima doma dvomesečnega dojenčka. "Takoj, ko dobim tisto, kar mi pripada, grem domov, v Slovenijo pa ne pridem nikoli več," še pravi Ljubijankić, ki mu domači prigovarjajo, naj se ne muči več in pride nazaj, z denarjem ali brez.

Stavkajoči so vsak dan v stiku z bosanskim in srbskim veleposlaništvom, včeraj pa jih je obiskal še inšpektor Inšpektorata RS za delo, ki je pregledal tudi Perkovičevo poslovanje. "Z veleposlaništva so sporočili, da je inšpektor ugotovil vrsto nepravilnosti, Perkovič pa se mu je očitno zlagal, da bo v petek nakazal vsaj del denarja," je povedal vidno izmučeni Mostarlić. Lačni, prezebli in izčrpani so tudi ostali, nekaj pa jih je že moralo poiskati zdravniško pomoč.

Inšpektor ob obisku izjave ni hotel dati, saj naj za to ne bi bil pristojen, nobenega odgovora pa nam do včeraj niso posredovali niti z inšpektorata za delo. Neuradno pa smo izvedeli, da je inšpektor res ugotovil več kršitev, ne le pri plačevanju plač, ampak tudi pri dopustih, regresih... Kljub vsemu pa delavci še vedno upajo, da jim bodo pristojni pomagali in da bodo denar vendarle dobili. Vprašanje je le, koliko časa bodo morali pri nizkih temperaturah, ki so se že spustile pod ničlo, ne le čakati, temveč tudi spati.