Valovi so bili usodni za Nemca in Italijana, poškodovali pa so tudi devet Slovencev, kar nam je včeraj neuradno potrdila zaposlena v podjetju Mediteran International, zastopniku Louis Cruises za Slovenijo, ki želi ostati neimenovana.

Govorili smo tudi s kolegico novinarko Radio Fantasy Moniko Oštir, katere starši, ožji sorodniki in njihovi družinski prijatelji iz Velenja in Šoštanja so pluli z nesrečno ladjo. Po njenih besedah bi bili med mrtvimi bržkone lahko tudi Slovenci, če jih vodič ne bi pravočasno opozoril, naj se odmaknejo od oken, v katere je kasneje treščil val. Morje je bilo namreč zelo razburkano, kar je pritegnilo turiste, da so stali ob steklu in občudovali visoke valove. "Vodič je slovenske turiste opozoril, naj gredo stran od oken, za njimi pa sta na njihovo mesto stopila Italijan in Nemec, ki so ju valovi ubili," nam je včeraj zaupala Monika , ter dodala, da so se Slovenci zbrali v večjem prostoru na sprednjem delu ladje, da bi se dogovorili, kako bo potekalo izkrcavanje v Genovi.

Naenkrat je počilo. Prvi val je razbil steklo, še dva vala pa sta pljusknila v notranjost in turiste razmetala po prostoru. Monikin stric in njegov prijatelj sta takoj po udarcu prvega vala priskočila na pomoč starejši tuji turistki, ki jo je vrglo z invalidskega vozička. Takoj zatem sta na ladjo pljusknila še drugi in tretji val, ki sta jih povsem zalila in premetavala po prostoru. Voda je odnašala vse pred seboj. Zalila naj bi tudi več potniških kabin in hodnikov. "Niso vedeli kje so, niti kaj se dogaja z njimi, kam jih nese, ali se bodo utopili," pravi Monika, ki ostaja v stiku s svojimi svojci. Kot pravi, so se razsežnosti svoje grozljive izkušnje zavedli šele kasneje: "Videli so trupli dveh mrtvih tujcev, enemu je - najverjetneje steklo - ob vdoru vala odrezalo glavo. Ko sem včeraj govorila z njimi, so bili sicer še bolj sproščeni, zdaj pa mislim, da je začelo prihajati za njimi."

Kot nam je neuradno povedala zaposlena v Mediteran International, so valovi poškodovali devet Slovencev, med katerimi so tri odpeljali v eno izmed katalonskih bolnišnic. Ladja, ki je plula proti Genovi, je po nezgodi namreč odplula v barcelonsko pristanišče, kjer so poškodovane prevzeli reševalci. V bolnišnici naj bi morala še kak teden ostati slovenska turistka, za dodatnih 24 ur pa so katalonski zdravniki na opazovanju zadržali še enega Slovenca. Ta naj bi dobil močan udarec v glavo, imel tri zlomljena rebra in poškodovano ramo. Oba sta zunaj smrtne nevarnosti.

Slovencem so že zagotovili prevoz v domovino. Kdaj točno bodo prišli domov, nam včeraj pri Mediteran International še niso znali povedati. Proti Genovi bi morali poleteti že ob 14. uri, vendar so bili pozno popoldan še na ladji. Iz Genove naj bi jih v Slovenijo odpeljali z avtobusi.