Carmen Thyssen-Bornemisza je za časnik El Pais povedala, da so pri avkcijski hiši Sotheby's njeno zbirko, v kateri so med drugim dela Claudea Moneta in Alfreda Sisleya, ocenili na 700 milijonov evrov.

Zbirka je trenutno na ogled v modernem krilu Muzeja Thyssen-Bornemisza, v katerem je razstavljenih tudi 700 drugih del iz zbirke Thyssen-Bornemisza, ki so že v lasti države.

Kot je povedala, se bo s špansko vlado najverjetneje uspela dogovoriti za plačilo nekega nadomestila za razstavljanje njene zbirke, z možnostjo, da država po 25 letih zbirko odkupi.

"Doseči moramo dogovor glede letnega zneska in obenem glede končne cene za odkup celotne zbirke," je povedala baronica, nekdanja miss Španije in peta žena na Nizozemskem rojenega švicarskega brona, ki je umrl leta 2002.

Zatrdila je tudi, da je naredila vse, da bi umetnine ostale v Madridu, je pa opozorila, da so zanimanje za slike pokazali tudi muzeji iz drugih evropskih držav in ZDA.

Sicer pa je pogajanja z državo zapletel še družinski spor, v katerega sta vpletena njen sin Borja in dve posvojeni hčeri.

"Moramo skleniti tak dogovor, da ne bo presenečenja v zadnji minuti," je poudarila baronica in dodala: "Želim, da se uresničijo sanje mojega moža, da je skupaj razstavljena celotna zbirka."

Muzej Thyssen-Bornemisza je vrata za obiskovalce odprl leta 1992. Danes je ena najprivlačnejših turističnih zanimivosti v Madridu. Ob madridskem Pradu in Centru umetnosti Reina Sofia velja za enega najpomembnejših španskih muzejev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.