Nemško agro-kemično podjetje BASF je proizvedlo GS krompir (znan kot Amflora), ki vsebuje gen, ki daje odpornost na določene antibiotike. Greenpeace svari, da predstavlja ta GS poljščina nesprejemljivo tveganje za zdravje ljudi in živali, kakor tudi za okolje.

Greenpeacov vodja evropskih politik na področju kmetijstva Marco Contiero pravi: “Šokantno je, da je eno izmed prvih uradnih dejanj Komisije odobritev GS poljščine, ki predstavlja tveganje za okolje in javno zdravje. V šestih letih Barrosu ni uspelo zakopati znanstvenih dokazov, ki dvomijo v varnost tega GS krompirja. S svojo novo Komisijo je pospešil odločitev, brez da bi dejansko omogočil razpravo med vsemi komisarji. Komisar za zdravje Dalli ni uspel preprečiti te hladnokrvne odobritve, ki nasprotuje znanosti, javnemu mnenju in evropski zakonodaji.”

Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska agencija za zdravila sta posvarili glede “kritičnega pomena” antibiotikov, na katere vpliva krompir Amflora [1]. Sproščanje BASFovega GS krompirja v okolje bi lahko povečalo bakterijsko odpornost na zdravila, ki rešujejo življenje kot na primer tista, s katerimi zdravimo tuberkulozo.

Prav tako je bilo v Evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), običajno naklonjeni GSO, opaziti nesoglasja v različnih ocenah krompirja Amflora [2]. Večina držav EU je tudi nasprotovala avtorizaciji te GS poljščine v preteklosti. Ker ostajajo znanstveni zadržki glede tega GS krompirja še vedno nerešeni, Greenpeace poziva države članice, da prepovejo pridelovanje krompirja Amflora na njihovem teritoriju.

Strokovnjaki s področja medicine so čedalje bolj zaskrbljeni glede odpornosti na antibiotike in leta 2001 je bil sprejet evropski zakon, ki zahteva, da se do leta 2004 opusti uporaba na antibiotike odporne genov, ki lahko škodujejo človeškemu zdravju [3]. BASF je prijavo za odobritev te GS poljščine vložil v letu 2005.

Krompir Amflora vsebuje veliko škroba in je bil razvit za uporabo v industrijskem procesiranju, kot hrana za živali in v gnojilih. Toda na trgu so dostopne tudi konvencionalne vrste krompirja s skoraj identično vrednostjo škroba, a brez genov, odpornih na antibiotike.