Na ljubljanskem letališču, kjer so slovensko junakinjo vendarle pričakali najbolj zvesti navijači, športni navdušenci in ljubitelji smučarskega teka, je doživela topel in res prisrčen sprejem. Najbolj se je veselila pozdrava staršev in obeh bratov. Pred druženjem z navijači in sokrajani pa se je morala najprej "spopasti" s številčno gručo novinarjev in fotografov, še pred tem takoj po pristanku pa so Majdičevo odpeljali na kratek zdravniški pregled. Letalo je s frankfurtskega letališča sicer poletelo z manjšo zamudo.

"Občutki ob vrnitvi so zares prekrasni. To je res noro. V Kanadi sem postala zelo prepoznavna, vsi Kanadčani vedo za fundacijo Terryja Foxa in takrat se mi je začelo svetlikati, kaj smo naredili. Po sprinterski preizkušnji sem bila v bolnišnici veliko časa izolirana in sem veliko jokala, zdaj pa se samo še smejim," je nekaj prvih vtisov šampionke ob prihodu v domovino. Majdičevo čaka sicer še daljše okrevanje, saj večjih naporov še ne zmore, tako da jo čaka še nekaj počitka, čeprav je najprej pričakovala, da bo že po dveh tednih znova v pogonu.

Skupaj s predstavniki "sedme sile", ki so jo pozdravili z bučnim aplavzom, je še enkrat podoživela svoj epski nastop, s katerim se je zapisala v zgodovino slovenskega športa in olimpijskega gibanja. "Čudne stvari so se dogajale nekaj dni pred tisto sprintersko preizkušnjo. Čudni občutki so prevevali naš tabor. Od fantastičnih, ko smo v sanjah videli veliko zmago, do črnih misli, ko smo slutili, da bo šlo vse narobe."

V imenu Olimpijskega komiteja Slovenije je Petri in trenerju Ivanu Hudaču čestital in ju pozdravil podpredsednik OKS Bogdan Gabrovec, šopek ob vrnitvi ji je izročil olimpionik Miroslav Cerar. Glavni trener slovenske reprezentance, prevzet od čustev, ni skrival solz, ko je dobil priložnost za besedo, na novinarski konferenci v letališki stavbi pa se mu je izpolnila tudi želja, ko se je dotaknil diamantno svetlečega se brona, za katerega bi Petra, kot je dejala, tvegala tudi življenje. "Ta dogodek je v celoti spremenil naše cilje in življenja. V letalu sem razmišljal, da se ne smem dotakniti medalje, drugače bo v Ljubljani mogoče poplava. Ta medalja ni ničvreden kos železa, ker je na njo vezano cel kup spominov, kaj smo morali pretrpeti in kaj je Petra morala pretrpeti," je s solzami v očeh povedal Hudač.

"Res je bilo vredno. Če bi lahko, bi zanesljivo še enkrat to naredila. Če se kdo sprašuje, ali je bilo vredno tvegati tudi življenje, lahko povem ja, bilo ga je. Meni šport toliko pomeni, da najverjetneje nikoli v življenju ne bi bila popolnoma srečna, če ne bi imela te kolajne. Glede na to, da so bile to moje sanje, lahko rečem, poskusite najti svoje sanje. Če lahko ena mala punčka iz Slovenije presune celo Kanado, lahko čisto vsak Slovenec doseže, kar si v življenju zastavi in želi. Nismo majhni, majhni smo lahko le v glavah ali v srcih," so besede Majdičeve, ki je s svojim podvigom ganila prav vsako Slovenko in Slovenca.

Od "pekla do raja" bi se lahko, brez pretiravanja, pisala Petrina zgodba. Majdičeva je bronasto odličje osvojila potem, ko je na ogrevanju tik pred tekmo sprinta na poledeneli progi padla v globoko kotanjo. Takrat je namreč vse kazalo, da so olimpijske sanje zanjo končane. Kljub hudim bolečinam je stisnila zobe in odtekla kvalifikacije, četrtfinale, polfinale in nazadnje še finale, cel svet pa je lahko spremljal pravo dramo in agonijo slovenske športnice iz Brinja, ki je tekmovala z veliko požrtvovalnostjo ob strašanskih bolečinah na meji svojih in človeških zmogljivosti.

Čeprav je v tej disciplini pred igrami načrtovala zlato, pa je bila tudi bronasta zanjo tako velikega pomena, kot da bi prejela zlato, posuto z diamanti. Zdravniški pregled po tekmi je pokazal, da si je pri padcu zlomila pet reber, eno je predrlo popljučnico in je začel zrak uhajati v prsno votlino (pnevmotoraks).

Najboljša slovenska smučarska tekačica je ob olimpijski kolajni nazaj v Slovenijo prinesla še prestižno Foxovo nagrado, ki jo je prejela za pogum in požrtvovalnost, ko je odločno premagala vse prepreke, ne glede na bolečino in trpljenje in se vpisala med junake olimpijskih iger. Predsednik republike Danilo Türk je Majdičevo odlikoval z zlatim redom za zasluge za njen nastop na XXI. zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru in za izjemen športni dosežek, ko je na tekmovanju v sprintu izkazala izjemno junaštvo, srčno borbo in izjemen uspeh.

V Dolu pri Ljubljani junakinji ob 17. uri pripravljajo slavnostni sprejem.