Dekleta iz Madžarske, Slovaške, Češke in Dominikanske republike je osumljeni par pridobival prek oglasov v elektronskih in tiskanih medijih, objavljenih na Madžarskem in Češkem. V oglasih sta dekletom obljubljala delo promotork, spremljevalk, plesalk in varušk, jih ob prihodu v Slovenijo namestila v najeto stanovanje in jih kasneje z ustrahovanjem, grožnjami in fizičnim nasiljem prisilila v nudenje spolnih uslug.

Osumljena sta sobe najemala na v hotelih in najetih stanovanjih na območju Obale. Pri novačenju deklet jima je pomagal še 41-letnik iz območja Nove Gorice, ki je skrbel za dotok novih deklet, od tega pa zahteval svoj del provizije. Dekleta sta Koprčan in Slovakinja vozila tudi v nočni lokal, kjer sta od njih zahtevala, da strankam ob izvajanju plesa nudijo še spolne storitve.

Od deklet sta zahtevala plačilo v gotovini, izročiti pa so jima morale polovico denarja od vsake spolne storitve. Za pol ure trajajočo spolno storitev so dekleta od strank zahtevale 60 evrov in več, za enourno spolno storitev pa dvakrat toliko ali več, odvisno od same spolne storitve, so v sporočilu za javnost zapisali predstavniki koprske policijske uprave. Od julija 2008 do dneva prijetja sta osumljena Koprčan in Slovakinja po podatkih policistov pridobila najmanj 130.000 evrov.

Kriminalisti so Slovakinjo, Koprčana in Novogoričana prijeli 25. februarja, v hišnih preiskavah pa zasegli več mobilnih telefonov s številkami, ki so bile v tujih medijih oglaševane v kategoriji zasebnih stikov. Vsi trije so bili 27. februarja privedeni pred preiskovalnega sodnika, ki je zanje odredil pripor. Po kazenskem zakoniku jim za kaznivo dejanje zlorabe prostitucije grozi od eno do deset let zapora, za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi pa od tri do 15 let zapora.

V Sloveniji je bilo lani obravnavanih 27 kaznivih dejanj zlorabe prostitucije in eno kaznivo dejanje trgovine z ljudmi. Po podatkih policistov je veliko deklet, vključenih v prostitucijo, Slovenk, sledijo pa Madžarke, Slovakinje in Čehinje.