Za Chopina ob kavi in kozarčku se je odločilo dober ducat kavarnic in restavracij v strogem mestnem središču, predvsem na priljubljenem obrežju ob Vardarju, na lavni skopski ploščadi in promenadi Makedonija. Glasbo slavnega skladatelja bosta vrteli tudi radijski postaji Klasik FM in Ravel, specializirani za klasično glasbo.

Neobičajno akcijo je spodbudila nevladna organizacija Generator, ki ima sedež v Vranju, dejavnost pa širi v Makedonijo. Kot na svoji spletni strani še navaja skopski časnik Vreme, je cilj državljanskega združenja Generator, ki je bilo ustanovljeno leta 2001, predvsem ohranjanje kulturne dediščine in popularizacija umetnosti kot posrednika v delu z mladimi.

Chopinovo akcijo je podprlo veleposlaništvo Poljske v Skopju in predstavništvo sklada Mlada Polonija v Makedoniji. Skopje ima pa tudi svojo Chopinovo ulico, kjer bodo prav tako danes postavili spominsko ploščo v čast glasbeniku. V enem od mestnih parkov nameravajo postaviti še Chopinov doprsni kip.

Seveda bodo tudi v Makedoniji, kot drugod po Evropi in svetu, do konca leta 2010 potekale številne prireditve ob jubileju - razstave, koncerti, filmske projekcije. Oktobra bo s tremi koncerti gostoval komorni orkester Poljske filharmonije.