Vrhovno sodišče se je, kot je znano, znašlo v težavah, saj ni pravočasno našlo novega šefa. Sodniki so na dveh razpisih doslej zavrnili že dva kandidata - Miodraga Đorđevića in Marka Šorlija - ki sta bila edina pripravljena prevzeti vodenje sodišča. Šorli je zaradi izkazanega nezaupanja nato odstopil tudi s položaja podpredsednika sodišča. Sodniki so morali zato imenovati začasno predsednico, saj bi sicer ostali brez šefa. Če tudi v šestih mesecih sodišče še ne bo dobilo novega predsednika, vrhovni sodniki Jelenc-Puklavčevi mandat lahko podaljšajo le še enkrat.

Alenka Jelenc Puklavec je vrhovna sodnica že vse od leta 1982, od leta 1986 vodi evidenčni oddelek vrhovnega sodišča, svojo strokovno pozornost pa posveča kazenskemu pravu, usklajevanju sodne prakse, informatizaciji v sodstvu ter položaju sodnika in sodstva. Pred leti je bila med drugim tudi predsednica Slovenskega sodniškega društva in Sodnega sveta.

Glasovanje o kandidatih za predsednika vrhovnega sodišča je praviloma tajno, včerajšnje glasovanje o začasni predsednici pa je bilo na predlog enega od sodnikov javno. Testen je pojasnil, da so izbrali javno glasovanje, ker ni šlo za odločanje o tem, ali je kandidatka primerna za vodenje sodišča, ampak za reševanje nastalih težav na vrhovnem sodišču, ki bi v primeru neuspešne izvolitve začasne predsednice ostalo brez šefa.

Franc Testen, ki se po koncu mandata vrača na gospodarski oddelek vrhovnega sodišča, svojega dela na predsedniškem položaju ne želi ocenjevati, pravi pa, da so se razmere v sodstvu v zadnjih letih vidno izboljšale. "Rešujemo več zadev, število nerešenih se je zmanjšalo, roki sojenja so se skrajšali, izboljšala pa se je tudi kakovost sojenja," je prepričan Testen. Na vprašanje, kakšen nasvet bi dal svojemu nasledniku, je odgovoril: "Mogoče bi mu svetoval, naj se malo manj usklajuje in več odloča, kot sem se jaz."