Ledena gora s površino 2550 kvadratnih kilometrov se je od rta ledeniškega jezika ledenika Mertz ob vzhodni obali Antarktike odlomila 12. ali 13. februarja, nato pa so jo tokovi zanesli v smeri proti Avstraliji.

Znanstveniki ob tem poudarjajo, da je do dogodka prišlo po tistem, ko je ob omenjeni rt trčila ledena gora B9B, ki se ob obalah Antarktike giblje že od leta 1987. Poleg trka je svoje prispevalo tudi globalno segrevanje, zaradi česar so arktične ledene gmote precej manj kompaktne in bolj lomljive.

400 metrov debela, 78 kilometrov dolga in okoli 40 kilometrov široka ledena gora bi ob taljenju več kot milijarde ton ledu lahko povzročila nekatere spremembe, ki bi vplivale tudi na podnebje v severnem Atlantiku. Znanstveniki opozarjajo predvsem na spremembe temperature morske vode in njene gostote. Zaradi tega bi se namreč utegnili spremeniti ustaljeni morski tokovi, kar bi v severnem Atlantiku v prihodnjih desetletjih lahko povzročilo predvsem ostrejše zime.

Tako nova ledena gora kot B9B bosta sčasoma izginili, koliko časa se bosta talili, pa je odvisno predvsem od tega, kam ju bodo zanesli morski tokovi. Obstaja namreč možnost, da se bosta stalili v nekaj desetletjih, to pa bi lahko v primernih razmerah trajalo tudi precej dlje.