Kajti polna legitimnost vzklikanja Mateji Svet kot največji slovenski smučarki vseh časov se je iztekla vsega par sekund kasneje, ko je Mazejeva presmučala ciljno črto oziroma nekaj minut kasneje, ko se je izkazalo, da je osvojila drugo srebrno kolajno. Z njo oziroma s temi olimpijskimi igrami je dilema, katera od omenjenih dveh smučark je večja, morda zares na mestu, če že ne odločena in je prestol res zavzela Tina Maze, svojeglava in zagrizena 27-letna Črnjanka.

Maze vs. Svet

Takisto kot Svetova je otrok ne pretirano bogatih staršev srednjega sloja. Njen oče Ferdo ima obrt za "izdelavo rezil in vzdrževanje" in je v po svoje pravljično idilični, vseeno pa odmaknjeni Črni hčeri omogočil solidno odraščanje. To bi lahko bilo glede na dejstvo, da se je na smučke prvič postavila pri dveh letih, verjetno s smučanjem celo bolj obremenjeno, a je vseeno dekle 6 let svojega otroštva posvetilo tudi igranju klavirja, po osnovni šoli obiskovalo normalno gimnazijo na Ravnah, sedaj pa študira na pedagoški fakulteti v Mariboru z namero, da bo nekoč učiteljica. Na maturantskem izletu je poskusila tudi edino cigareto. Pol cigarete. A vrnimo se k resnejši materiji. K številkam in primerjavi z Matejo Svet, ki so se v teh dneh začele ponujati kot vendarle nujne.

S sedemnajstimi uvrstitvami med prve tri ter osmimi zmagami je Črnjanka statistično sicer Ljubljančanko prehitela že v lanski sezoni, vendar pravi privrženec Mateje Svet pred temi statističnimi podatki pač (še) ni klonil. Na voljo je imel vrsto protiargumentov, začenši s tem, da je Svetova dosegla prvo slovensko žensko zmago v alpskem smučanju (1986), da je leta 1987 na svetovnem prvenstvu pri 19 letih osvojila tri medalje, da je bila leta 1988 zmagovalka v skupni razvrstitvi svetovnega pokala v veleslalomu, predvsem pa da je pri 22 letih nehala smučati. Njeno prezgodnje končanje je Svetovo označilo z nekakšnim kultom, predvsem je pa ostalo odprto vprašanje, kaj vse bi dekle še lahko dosegla.

Mazejeva v vsakem primeru ni bila takšen čudežni otrok. Ne samo da si je v primerjavi s Svetovo v karieri privoščila bistveno več slabih voženj, do 22. leta je v svetovnem pokalu vendarle zmagala vsega dvakrat, kristalnega globusa ni osvojila še nikdar, prav tako ni bila nikdar svetovna prvakinja. Pa vendar (vsaj) dve srebrni kolajni na olimpijskih igrah nikakor niso mačji kašelj. Tudi zaradi načina in razmer, v katerih jih je dosegla, torej v času, ko je slovensko smučanje v precej globoki krizi, je Mazejeva brez dvoma vsaj izenačljiva z edinstveno vlogo Svetove, ko je ta v pionirskih časih utirala pot svojim naslednicam. Sama vendarle pravi: "To, da me primerjajo z Matejo, se mi zdi brez veze. Če naju primerjajo samo po zmagah v svetovnem pokalu, to še zdrži, vendar pa ima Mateja ne vem koliko medalj z različnih velikih tekmovanj in je daleč pred menoj po uspešnosti, sploh glede na leta, v katerih jih je osvojila."

Skupna točka obeh slovenskih šampionk je kakopak spor s smučarsko zvezo. Medtem ko je Svetova zaradi tega prenehala dirkati, je Mazejeva šla na svoje. In če v primeru Mateje Svet še vedno ne vemo dovolj, kaj so bili dejanski razlogi za njen konec kariere, je Mazejeva malenkost bolj zgovorna. Eno je seveda denar, okoli katerega se je pred začetkom letošnje sezone ponovno zapletlo. Tina je športnica podjetnica, lastnica Tina Maze, d. o. o., agencije za promocijo, za katero v razvidu AJPES podjetij piše, da je z 31.171 evrov čistih prihodkov od prodaje v letu 2007 v letu 2008 poskočilo na 96.812 evrov oziroma s 5.582 evrov čistega dobička na 21.102 evra. Kako drugače dekle še posluje, ni znano. Da s svojo ekipo izpelje sezono, po lastnih besedah potrebuje okoli 200.000 evrov. Na smučarski zvezi so ji letos bojda ponudili 50.000 zato, da se odpove lastnim sponzorjem oziroma si na dres prilepi oznake sponzorjev SZS. Če je prav razumeti, je ponudbo zavrnila. No, kot je pred letošnjimi olimpijskimi igrami povedal Tone Vogrinec, ki do poteze Mazejeve, da se je osamosvojila, kaže razumevanje, je računica razumljiva: "Celotna smučarska zveza ima proračun 1,3 milijona evrov. To je morda manj kot rokometašice Krima. Moral bi biti čarovnik, da bi s tem denarjem zadostil vsem potrebam. Vsem smučarkam je namenjenih nekaj več kot 200.000 evrov. Če bi od tega denarja dal dve tretjini Tini, kar se je pričakovalo, bi uničil kompletno žensko alpsko smučanje."

Morda celo največja

Najbolj konkretna v svojih kritikah je bila Mazejeva do sedaj glede trenerjev. Potem ko je po osamosvojitvi ponovno začela dosegati uspehe, je v intervjuju za Objektiv lani pomladi na primer dejala: "Enostavno mislim, da niso dovolj strokovno podkovani. Niso trenerji, ki bi jim verjela. Da se razumemo, niso vsi takšni. Z Marjanom Černigojem (trener hitrih disciplin v slovenski reprezentanci, op.p.) smo odlično sodelovali in brez njega ne bi dosegla takšnih smukaških rezultatov. Je izjemno strokovno podkovan, medtem ko z drugimi nimam namena sodelovati. Tako ali tako moraš pri smučanju stalno razmišljati, pri čemer te trenerji bolj ali manj stalno opozarjajo samo na napake, napake in še enkrat napake. Hkrati pa sem imela občutek, da jih predvsem zanimajo pitje kave, pogovori, kakovost nastanitve in podobno. Logično je, da sem, ko sem stvari zastavila po svoje, začela bolj razmišljati s svojo glavo." Precej zgovorna in jasna izjava. Ni dvoma, da gre za dekle, ki je 100-odstotno skoncentrirana na svojo kariero in ki zavoljo nje noče sklepati kompromisov. Ljubi zimo in nerada dirka ob koncu sezone. Napoved pomladi, kakršno se da zaznati v zraku februarja ali marca, ji, kot pravi, načenja zbranost oziroma koncentriranost na tekmo, zato sta ji ljubša osnovna zimska meseca, kot sta december in januar.

Mazejeva je vsekakor tudi žensko športni seks simbol. Če se spet spustimo v primerjavo. Medtem ko je bilo zasebno življenje Svetove povsem njena stvar, v primeru Mazejeve to ni tako. Seveda je povečano zanimanje za njeno zasebnost posledica tega, da je medijska scena danes bistveno razvitejša, kot je bila 20 let nazaj. Mazejeva ni zgolj športnica, ampak je tudi celebrity. Časopisni naslovi tipa Srečna v ljubezni, kot že dolgo ne so dokaj običajen del njene javne podobe. Športni novinarji, ki spremljajo beli cirkus, pravijo, da je spremenljivega razpoloženja oziroma nikakor ne vedno prijazna ter na voljo, tudi Mazejeva se o novinarjih ne izraža ravno navdušeno, čeravno bistveni zapleti segajo v obdobje, ko ji ni šlo in ko je v letu 2005 celo razmišljala, da bi nehala smučati. Dejansko Mazejeva ne kaže odpora do zvezdništva. Nasprotno. To, da je lansko leto privolila v ponudbo Zlatarne Celje, da je manekensko promovirala novo linijo zlatnine z njenim imenom, vsekakor govori , da se svoje zvezdniške vloge povsem zaveda. In da ji niti ni nadležna. Ne glede na obrobne pojave, ki določajo njen lik in delo, je Tina Maze predvsem velika smučarka. Ena od dveh največjih v Sloveniji vseh časov. Morda celo največja. Hm, osebno bi še vedno menil, da nekaj malega prostora za dilemo vendarle obstaja.