Za pojasnila smo zaprosili Franceta Kmetiča, odgovornega urednika Motorevije (revije članov AMZS), ki nam je povedal, da lahko neustrezno pripet varnostni pas voznika in potnike v avtomobilu tudi poškoduje. Še vedno sicer velja, da je vožnja z nepravilno pripetim varnostnim pasom varnejša kot brez njega. Že nepazljivost pri pripenjanju, ko si varnostni pas pripnemo tako, da je ponekod zvit in zato ožji, nas lahko drago stane. Predvsem ob trkih in drugih nezgodah pri večjih hitrostih fizikalne zakonitosti namreč odigrajo svojo vlogo in zvit pas se nam lahko nevarno zažre v telo ali nam hitreje zlomi kakšno kost. Zato na AMZS svetujejo, da preden speljemo, preverimo, ali je varnostni pas nameščen tako, da nas po celem telesu oprijema in varuje z vsemi svojimi (približno) šestimi centimetri širine, pozorni pa moramo biti tudi, da je dovolj zategnjen in se dobro prilega telesu.

Druga nevarnost, ki se ji lahko izognemo, je nepravilno nastavljena višina varnostnega pasu. To lahko odpravimo z ustrezno nastavitvijo. Ta naj poteka po sredini ramena.

Pri spodnjem delu varnostnega pasu, ki poteka po trebuhu, moramo prav tako biti pozorni, da nas oprime dovolj tesno. V hladnih mesecih, ko nosimo debelejše jakne ali celo puhovke, je bolje, da jih, preden sedemo za volan, slečemo, saj lahko med pasom in našim telesom ostane kar precej praznega prostora. To pa pomeni, da je pas preveč ohlapen in nas ob trčenju ne bo zadržal povsem na sedežu, temveč nas bo ujel šele trenutek kasneje, ko nas bo že vrglo proti vetrobranskemu steklu. Tudi to lahko vpliva na manjšo varnost in povzroči nezaželene poškodbe.

Pazljivi moramo biti prav tako pri nastavitvi sedežev. "Pol ležeči" položaj z izrazito nazaj nagnjenim naslonjalom strokovnjaki voznikom odsvetujejo, saj v tem položaju težje obvladujemo volan ter v kočljivih situacijah težko dovolj hitro in močno pohodimo zavoro. Hkrati pa lahko ob trčenju pride tudi do tako imenovanega "podmorniškega učinka", ko nas varnostni pas ne zadrži na sedežu, temveč pod varnostnim pasom zdrsnemo s sedeža.

Pomembno vlogo pri zagotavljanju varnosti igra tudi ustrezno nameščen vzglavnik avtomobilskega sedeža. Kmetič svetuje, da si rob vzglavnika nastavimo vsaj do višine zgornjega konca ušes, še bolje pa je, če vrh vzglavnika sega do vrha glave. Vzglavnik mora biti tudi dovolj blizu glave, da jo ob morebitnem trku učinkoviteje zadrži.