Nobelovo nagrajenko za mir Aung San Suu Kyi, ki je v zadnjih dveh desetletjih kar 14 let preživela v hišnem priporu, so avgusta lani obsodili še na 18 mesecev hišnega pripora, potem ko je nek Američan prišel do njene hiše. Nato je nižje sodišče oktobra zavrnilo njeno pritožbo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Aung San Suu Kyi je sicer v hišnem priporu od leta 1990, ko je njena stranka Narodna liga za demokracijo (NLD) zmagala na volitvah, vojaški režim, ki je še sedaj na oblasti, pa izida volitev ni želel priznati.

Na odločitev sodišča so se danes kritično že odzvale zahodne države. Francoski veleposlanik v Mjanmaru Jean-Pierre Lafosse je ocenil, da je njena izpustitev eden od pogojev narodne sprave.

Britanski premier Gordon Brown, ki je izrazil razočaranje nad odločitvijo sodišča, je ob tem v Londonu poudaril, da ga ni presenetila. Po njegovi oceni je bil že od začetka namen sojenja preprečiti Aung San Suu Kyi udeležbo na volitvah, ki naj bi bile letos. Pripravo volitve je napovedal vojaški režim v okviru demokratizacije države, a datuma še ni sporočil.

Aung San Suu Kyi sicer na volitvah ne more kandidirati, saj ji to prepoveduje ustava. Njena stranka NLD pa se še ni odločila, ali bo kandidirala na volitvah.