40-letno Dawn Brancheau je kit ubijalec Tilikum "pod vodo zadrževal dolgo časa“, je za ameriško oddajo povedal Chuck Tompkins, kurator zooloških operacij v zabaviščnem parku SeaWorld. Lokalni mrliški oglednik je v poročilu zapisal, da je trenerka "najverjetneje umrla zaradi številnih hudih poškodb in utopitve, ko jo je orka potegnila v bazen za stadionom Shamu“. Zaradi nasilne narave kita reševalci niso mogli takoj priskočiti na pomoč, nato pa so Tilikuma spravili v manjši bazen in uspeli priti do trenerkinega trupla. "Medtem ko se preiskovanje nadaljuje, pa zaenkrat ni nikakršnih znakov kriminalnega dejanja, vsi dokazi kažejo, pa tudi priče so to potrdile, da je bila njena smrt tragična nesreča.“

Tilikum pa je povezan še z dvema drugima smrtima. On in dva druga kita so bili odgovorni za utopitev trenerja v morskem parku v Victorii leta 1991. Trener je padel v bazen, takrat pa so ga kiti napadli in ga utopili. Tudi to nesrečo so opazovali gledalci predstave. Osem let kasneje je Tilikum odgovoren za smrt 27-letnega moškega, čigar truplo je plavalo na površju enega od bazenov. Domnevno se je moški bazenu približal, ko ni bilo nikogar blizu, kit pa "ni bil navajen, da so bili okoli njegovega bazena ljudje“.
Zaradi njegove zgodovine, pa tudi zaradi velikosti (6,7 metrov) trenerji s kitom niso odšli v vodo, za delo z njim pa so veljali posebni postopki, čeprav bo tudi te sedaj potrebno dopolniti in nadgraditi. "Res je ogromna žival. Že samo zaradi njegove velikosti bi bilo z njim nevarno iti v vodo,“ je povedal Tompkins.

Tilikum se je morda želel z Brancheaujevo le igrati ali pa pritegniti njeno pozornost, je dejala Nancy Black, morska biologinja, ki kite preučuje že 20 let. Takšni kiti se v divjini igrajo s tjulenji in morskimi levi tako, da jih mečejo v zrak. A jih ne ubijejo, temveč jih na koncu pustijo. "Ne verjamem, da je kit nameraval ubiti to žensko. Najverjetneje je bila nesreča,“ je dejala biologinja, a dodala, da je moral biti kit zaradi nekega vzroka razdražen.

Seveda so se na dogodek takoj odzvali tudi iz organizacije PETA, kjer so smrt opisali kot "tragedijo, ki bi jo lahko preprečili“. Prepričani so namreč, da lov na takšne živali in ujetništvo pripelje do takšnih nesreč. "V zabaviščnih parkih bi morali prenehati takšne živali zadrževati v prostorih, ki so zanje kot kad, prav tako smo zaposlene v parku že prosili, naj živali ne silijo v takšne nastope in trike. Tako sploh ni nenavadno, ko se živali vsake toliko časa na takšen način uprejo,“ je dejal Jaime Zalac.