Index.hr je do te vsote, ki jo v mesecu in pol v Hajduku zasluži Anas Sharbini, prišel s seštevanjem sredstev, vloženih v Fakov razvoj, in nagrad, ki so mu jih izplačali od januarja 2007 do konca letošnjega februarja.

Kot navaja index.hr, je Fak od januarja 2007 do januarja 2009 prejemal po 2000 kun štipendije hrvaškega olimpijskega komiteja, od januarja do marca 2009 po 5000 kun, od marca, po tretjem mestu na svetovnem prvenstvu, pa 7000 kun. Od marca lani je preko programa "olimpijske solidarnosti" od Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) prejemal 1500 dolarjev (1100 evrov) mesečno.

Hrvaška vlada prav tako ni "šparala" pri nagradah Faku za "promocijo našega imena in nošenja hrvaške zastave po svetu", kot je izjavila premierka Jadranka Kosor. Tako je za bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu prejel 40.000 kun, medtem ko ga ob vrnitvi v (trenutno?) domovino poleg protokolarnih poljubov premierke in kozarca penine čaka še 91.000 kun, skladno z vladnim pravilnikom o nagrajevanju za izjemne športne dosežke, piše index.hr.

Jakov Fak ima torej mesečno več kot 14.500 kun rednih prihodkov, v kar niso vštete enkratne denarne nagrade vlade za vrhunske rezultate, iz naslova katerih je v zadnjih dveh letih zaslužil 131.000 kun.

"Naj nam Jakov in hrvaška javnost oprostita za tole kopanje po kotičkih njegovih žepov, vendar ko se govori, da 'vrhunski športniki na Hrvaškem nimajo pogojev' in ko je aktualen Fakov prestop na temno (pardon, slovensko) stran, je treba predložiti podatke, koliko medijsko najbolj izpostavljen športnik dobi na Hrvaškem," piše spletni portal.

In kot bi rekli v TV prodaji, "a to še ni vse", saj "ta neverjetna ponudba" vključuje tudi častniško službo v hrvaški vojski, kar je običajna praksa v državah, ki na ta način dodatno ščitijo prihodnost in eksistenco vrhunskih športnikov. Seveda se Faku ni treba odločati tako kot enako preskrbljenim romunskim strelcem, ali se bodo postavili na stran Securitateja ali neoboroženega revolucionarnega naroda, njegova odločitev je nekoliko lažja - Hrvaška ali Slovenija.

"Zgodbe o zamenjavi državljanstva se ni omenjalo, dokler ni dobil brona v Koreji. Nobenega razloga, da Fak ne bi ostal na Hrvaškem, kam pa bi šel in zakaj? Jasno je, da je zelo povezan s Slovenci in on bo treniral s Slovenci v Sloveniji, pa tudi na Norveškem, če bo treba," je izjavil predsednik hrvaškega olimpijskega komiteja Zlatko Mateša.

"Ne vidim, v čem je problem, saj so tudi naši smučarji trenirali v tujini, ker se je to pokazalo za najboljši način, Fak pa bo treniral tam, kjer bo rekel njegov strokovni štab," dodaja Mateša.

"O tem, ali se bo Fak zaposlil v hrvaški vojski, odloča samo on. Če meni, da je to zanj najboljša rešitev, je stvar rešena. Kar se financ tiče, je Fak v vseh naših olimpijskih programih. Denar zato definitivno ne bi bil razlog za njegov odhod, verjemite, da mu Slovenija ne more ponuditi nič več od nas," je še dejal po poročanju index.hr.