Kot so danes sporočili iz SLS, upajo, da bo minister "vendarle sam sprevidel svojo odgovornost pri ogrozitvi javnega interesa, ki se je žal končala s smrtjo človeka, čeprav je minister imel vse možnosti, da obvaruje človeško življenje". S tem bi državljani, tako v SLS, še imeli kanček upanja, da morda le niso pokopane vse etične in moralne norme v danem primeru in v slovenski družbi.

Trije bulmastifi so 2. februarja napadli in ubili svojega lastnika Saša Baričeviča. Že prej, leta 2006, so v bližini hiše lastnika tudi ranili mimoidočega Stanislava Megliča. Psi Atos, Atlas in Joy so bili takrat začasno odvzeti in nameščeni v zavetišče, v kasnejših letih so v zvezi z njihovo usodo odločale tri izvedenske komisije.

Splet pravnih postopkov se je nato iztekel z vrnitvijo vseh treh psov lastniku, pri čemer naj bi pri postopkih odločanja vračanja psov prihajalo do napak, zato sta opozicijski SLS in SDS vložili interpelacijo zoper kmetijskega ministra. V njej mu med drugim očitajo objektivno odgovornost zaradi kršitev oziroma nespoštovanja več členov ustave in suma povzročitve kaznivega dejanja, to je povzročitve splošne nevarnosti.

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo svoj odgovor na interpelacijo predstavil na četrtkovi seji vlade, po kateri naj bi bil na voljo tudi javnosti.

SLS pri tem poziva premiera Boruta Pahorja, naj ne gleda zgolj odgovor ministra, temveč naj na interpelacijske in druge v javnosti podane očitke o kršitvi postopkov kmetijskega ministra pogleda celovito in z vso resno odgovornostjo.

Predvsem pa SLS poziva premiera, "naj za božjo voljo prisluhne tudi javnemu interesu in pogleda tudi, kje je pri zaščiti javnega interesa še zatajila vlada v konkretnem primeru vrnitve bulmastifov in zakaj ni vlada pravočasno hotela izdati posebnega pooblastila Državnemu pravobranilstvu RS za zastopanje javnega interesa".

Jelinčič: Čadonič Špeličeva je s svojo pasivnostjo posredno pripomogla do trenutne situacije

Vodja poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič pa je danes na kmetijskega ministra naslovil pisno poslansko pobudo, v kateri od ministra zahteva, da nemudoma sproži ustrezne postopke za razrešitev generalne direktorice Vursa Vide Čadonič Špelič iz krivdnih razlogov.

Veterinarski inšpektor je po Jelinčičevih navedbah v skladu z javnim interesom varovanja življenja ljudi kar trikrat odredil usmrtitev bulmastifov, ki so bili v lasti Saše Baričeviča. Vendar pa je ministrstvo za kmetijstvo vseeno junija 2009 njegovo odločbo razveljavilo in odločilo, da se psi lahko vrnejo k lastniku, poudarja Jelinčič.

V SNS pravijo, da bi od direktorice Vursa pričakovali, da bo v imenu stroke, zakonitosti in javnega interesa vztrajala, da se izrek odločbe izvrši ali pa zaradi napak v odločbi takoj suspendirala uradnega veterinarja, ki jo je izdal. "Direktorica Špeličeva pa ni naredila ne eno ne drugo in s svojo pasivnostjo posredno pripomogla, da je sploh prišlo do trenutne situacije," poudarja prvi mož SNS.

"V svojih rokah je, glede na položaj, ki ga zaseda, imela vse instrumente za zagotovitev spoštovanja tako načela zakonitosti kot tudi javnega interesa," meni Jelinčič in glede na to, da tega ni storila, od ministra zahteva, da jo razreši. Ob tem Jelinčič dodaja, da je tudi minister, ker je natančno poznal primer in je neposredno odgovoren za izvajanje zakonitosti vseh organov na ministrstvu za kmetijstvo, "implicitno kriv" za trenutno situacijo.

Jelinčič je sicer v zvezi s primerom Baričevič posredoval še dve poslanski vprašanji. Notranjo ministrico Katarino Kresal tako med drugim sprašuje v zvezi s storilci kaznivih dejanj v zadevi Baričevič, ali je sprožen kazenski postopek zoper neznane storilce zaradi suma povzročitve kaznivega dejanja mučenja živali. Po izvedenih histoloških preiskavah so strokovnjaki namreč prišli do spoznanja, da so bili psi Baričeviča spolno zlorabljeni, je zapisal Jelinčič.

Ministra za pravosodje Aleša Zalarja pa med drugim sprašuje, kakšne ukrepe namerava sprožiti "glede na očitno napačno izrečeno" sodbo Upravnega sodišča v RS. Številni pravniki so namreč po pregledu odločb upravnega sodišča v zadevi Baričevič ugotovili, da je upravno sodišče 10. marca 2008, ko je ugodilo pritožbi Saše Baričeviča in njegovega odvetnika glede usmrtitve psov, naredilo napako, navaja Jelinčič.

Vurs je sicer danes prejel dopis ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva, iz katerega je razvidno, da se zaradi interesov predkazenskega postopka podatkov v zadevi bulmastifov, za katere sicer zaradi odmevnosti primera vlada veliko zanimanja, ne posreduje javnosti. Pri tem velja omeniti, da je tožilstvo, ki koordinira preiskavo v primeru Baričevič, že v ponedeljek iz Vursa odneslo tamkajšnje dokumente v zvezi z omenjenim primerom.