V celotni EU pa se je vrednost novih naročil decembra lani medtem okrepila za 0,6 odstotka, medtem ko se je novembra povečala za 2,4 odstotka.

Ob neupoštevanju naročil v ladjedelništvu ter na področju železniške in letalske opreme, kjer so pogosta velika nihanja, so se industrijska naročila v območju evra decembra lani v primerjavi z novembrom zmanjšala za 0,4 odstotka, v sedemindvajseterici pa za 0,8 odstotka.

Naročila v proizvodnji za investicije so se v evrskem območju decembra na mesečni ravni povečala za sedem odstotkov, v celotni EU pa za 4,3 odstotka, naročila netrajnih dobrin so se v območju evra okrepila za 0,3 odstotka, v celotni uniji pa upadla za 1,5 odstotka, naročila trajnih dobrin so se nasprotno zmanjšala v evrskem območju (-1,5 odstotka) in okrepila v sedemindvajseterici (2,2 odstotka), naročila proizvodov za vmesno porabo pa so se tako v območju evra kot v celotni uniji zmanjšala, in sicer za 4,1 oz. tri odstotke.

Med članicami EU, za katere je imel Eurostat podatke, so rast naročil zabeležili v desetih, padec pa v enajstih državah. Najvišjo rast so beležili v Franciji (17,1 odstotka), Litvi (6,1 odstotka), Latviji (šest odstotkov) in v Španiji (3,5 odstotka), do največjega padca pa je prišlo na Madžarskem (-osem odstotkov), Irskem (-7,2 odstotka), na Nizozemskem (-4,7 odstotka) in na Portugalskem ter v Sloveniji (-4,4 odstotka).

V Sloveniji se je vrednost naročil na mesečni ravni znižala že drugi mesec zapored. Decembra je namreč upadla za 1,9 odstotka.

Na letni ravni so se naročila decembra lani v evrskem območju povečala za 9,5 odstotka, v celotni EU pa za 6,3 odstotka. Ob neupoštevanju naročil v ladjedelništvu ter na področju železniške in letalske opreme pa so se naročila okrepila za 8,1 oz. 5,5 odstotka.

Decembra so na letni ravni rast beležila naročila v proizvodnji za investicije, in sicer 15,6-odstotno v območju evra in 8,7-odstotno v celotni uniji, naročila proizvodov za vmesno porabo (5,6 odstotka v obeh območjih) in naročila trajnih proizvodov (0,2 oz. 7,1 odstotka). Naročila netrajnih dobrin so se medtem v območju evra okrepila za 0,6 odstotka, v sedemindvajseterici pa upadla za 1,4 odstotka.

Med članicami EU, za katere je imel Eurostat podatke, so letno rast naročil zabeležili v 13, padec pa v devetih državah. Najvišjo rast je beležila Francija (20,4 odstotka), sledile pa so ji Slovaška (18,2 odstotka), Finska (15,4 odstotka) in Češka (12,4 odstotka). Največji padec so medtem beležili na Irskem (-24,8 odstotka), na Portugalskem (-15,6 odstotka) in v Estoniji (-13,2 odstotka).

V Sloveniji so se naročila v industriji v medletni primerjavi decembra lani povečala za 5,6 odstotka.