Nekdanji najemnik razvpite diskoteke je namreč tožil avtorja plakata, študenta Miho Artnaka, in Liberalno akademijo kot založnika, vendar se je včeraj, ko je bila na sodišču razpisana prva obravnava v tem primeru, odločil za umik tožbe.

Pod znakom diskoteke na plakatu, ki je pred dobrima dvema letoma močno razburila najemnika Globala, je napis "Safe nad mestom", nekaj nižje pa še "Imel sem VIP karto", s čimer je avtor očitno namigoval tudi na problematično vlogo varnostne službe Vip, ki je varovala lokal. Prav zaradi udarcev uradnega varnostnika Davida Bukovca in varnostnika na črno Seada Suljanovića je namreč ugasnilo mlado življenje. Tožbo proti Artnaku in Liberalni akademiji je vložila družba Nad mestom, ki je imela v najemu Global, očitki pa so se nanašali na domnevne kršitve blagovne znamke in dejanja nelojalne konkurence, za kar je družba zahtevala kar 70.000 evrov odškodnine. S plakati naj bi namreč zlorabili znak diskoteke, omenjeni družbi povzročili škodo in izvajali nelojalno konkurenco.

Ob včerajšnjem začetku sojenja je vendarle prišlo do preobrata, saj je zastopnik tožeče stranke, odvetnik Bojan Župevec, povedal, da bo družba umaknila tožbo, če bo vsaka od strank v postopku prevzela plačilo svojih stroškov. "S tem smo se strinjali," je po končani obravnavi povedal sekretar Liberalne akademije Božidar Flajšman in dodal, da mora sicer to potrditi še Artnak, ki je zaradi študija trenutno v ZDA. "Zadovoljni smo, da se je zadeva končala z umikom te nerazumljive tožbe, nesmiselnosti celotne zadeve pa se je očitno zavedel tudi tožnik," pravi Flajšman.

Pojasnil je še, da je projekt oblikovanja spornega plakata nastal v okviru rednega študijskega programa na ljubljanski akademiji za likovno umetnost, kjer ga je Miha Artnak pri enem od profesorjev pripravil kot nalogo na temo vizualizacije družbenokritične teme. "Akcijo smo podprli, ker smo hoteli opozoriti na nasilje v družbi, v želji, da se dogodki, kakršen se je zgodil pred Globalom, ne bi več ponovili. Proti temu dogodku je sicer protestiralo ogromno ljudi, s takšnim sporočilom so pred diskoteko prižigali tudi na stotine sveč, tako da bi morala družba Nad mestom verjetno tožiti kar vse, a so zaradi plakata tožili samo nas," je dogajanje še povzel sekretar Liberalne akademije.